Christina Schollin återvänder till Dramaten – efter 25 år

”Ingick inte i planerna att stå på scen igen”

Uppdaterad 2021-11-22 | Publicerad 2021-11-20

Christina Schollin.

Snart står hon på Dramatens scen igen efter 25 år.

Nu berättar Christina Schollin, 83, om åldrandet, hälsan och det härliga livet i spanska Nerja. 

– När det är kallt och ruggigt i Sverige njuter vi av sol och värme i vårt andra hem i solen. Det är livskvalitet.

Nyligen stod det klart att Christina Schollin, 83, återvänder till Dramaten efter 25 år. I februari gör hon comeback på nationalscenen som drottningen i en nyskriven version av Shakespeares klassiker ”Macbeth”.

När Aftonbladet når Christina Schollin sitter hon i en solstol i spanska Nerja där hon och maken Hans Wahlgren bor halvårsvis.

– Det känns jätteroligt, men det ingick inte i mina planer överhuvudtaget att jag skulle stå på en scen igen. Jag planerade istället för en lugn och skön vår. Vi håller på att bygga en pool samt ett hus på tomten för barn och barnbarn. Där hade jag tänkt sitta på ålderns höst och ha det lugnt och skönt.

– Men sedan ringde de från Dramaten och frågade om jag var tillgänglig och hade lust. När jag läste manuset förstod jag att det inte gick att tacka nej till. Jag gillar utmaningar i livet och det här var den ultimata utmaningen. Det är en spännande och krävande roll som kräver sin aktris. 

Christina Schollin.

Därför syns hon inte lika mycket i ”Wahlgrens värld”

Christina Schollin började på Dramatens elevskola 1958 och blev kvar där till 1964 då hon valde att säga upp sig. Tjugofem år senare kom hon tillbaka och ytterligare tjugofem år senare är det alltså dags för ytterligare en comeback.

– När jag är 109 så ställer jag mig där igen. Nej, då. Men jag tror faktiskt inte det kommer ge mersmak. Men man ska aldrig säga aldrig. Just nu sitter jag i Spanien och laddar alla mina batterier så jag är fulladdad när vi börjar repetera den 30 november. Det är premiär i februari. 

Just nu sänds den nya säsongen av ”Wahlgrens värld”, men Christina Schollin är inte med lika mycket som förr vilket har sin naturliga förklaring.

– Jag är med lite då och då. Men det beror på att vi satt fast i lockdown i Spanien under pandemin. Det är väl den enda anledningen till att vi inte kunnat vara med så mycket. 

Hans Wahlgren och Christina Schollin.

Livet i Spanien: ”Livskvalitet”

Boendet i Spanien har Christina Schollin och Hans Wahlgren haft i över tjugo år. Allt började med ett besök hos Schollins bror och svägerska i Nerja, vilket gav mersmak.

– Till en början var det mest jag som ville ha ett andra hem i solen. I början var vi inte här mer än någon månad på hösten och en månad på våren eftersom vi båda jobbade så mycket. Men sedan har vi försökt vara här halvårsvis. När det är kallt och ruggigt i Sverige njuter vi av sol och värme i vårt andra hem i solen. Det är jätteskönt och en livskvalitet att kunna ha det på det här sättet.

– Man måste fokusera på att må så bra som möjligt så man håller så länge som möjligt och mår bra upp i åren. Det är bara nyttiga vitaminer som kommer från solen och värmen. Vi har också massor med goda vänner här som vi umgås och har det trevligt med.

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. 

Fyller 84: ”Tänker inte på en dum siffra”

Du fyller 84 år i december, hur går tankarna kring det?

– Jag tänker aldrig på en viss siffra. Siffror har ingenting med hur gammal man är. Det är inte att man blir gammal som gäller, utan hur man blir gammal. Jag har bestämt mig för att jag ska leva så sunt och arbeta med saker som gör att jag håller igång fysiskt och psykiskt. Då tänker man inte på en dum siffra som inte har med mig att göra. Jag är glad att både Hans och jag håller oss vid god vigör. Vi har visserligen inte varit förskonade från sjukdomar, men det går bra ändå.

Blir det långa och stärkande promenader för att hålla igång kroppen?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag har ju fått artros i knäna. Men jag har ett träningsschema och arbetar med olika rörelser varje dag med hjälp av en app som heter Joint Academy. Varje dag får jag nya rörelser att göra och det tar bara fem minuter. Jag går visserligen också promenader, men inte så långa för då får jag så ont. Man får helt enkelt göra det man kan för att hålla igång.