Så mycket bättre

Maxida Märak sjunger om vännerna som tagit sina liv – känslostormen i ”Så mycket bättre”

Tolkar Cherries ”Änglar” – ”Viktigaste låten jag gör”

Av: 

Natalie Demirian

NÖJE

Maxida Märak pratar om samernas utanförskap i Sverige i ”Så mycket bättre” – och att det har fått många av hennes vänner att ta sina liv.

När hon sedan tolkar Cherries låt ”Änglar” om våldet i förorten brister det för artisterna.

– Just det här ämnet kanske det bara var jag och Cherrie som kunde förstå, säger hon till Aftonbladet.

Maxida Märak, 33, har länge varit engagerad i samers rättigheter, och i lördagskvällens ”Så mycket bättre” lyfter hon ämnet om utanförskapet som samerna har blivit utsatta för och vad det har fått för påföljder.

– Det tar sig i vissa uttryck när man får växa upp så och veta att ”du inte är en av oss”. I min kultur har konsekvenserna blivit på ganska kort tid, och väldigt mycket, självmord. Det är så otroligt många som tar livet av sig hos oss, så jag behöver alla era händer för att räkna mina vänner som har gått bort, eller valt att inte leva mer, säger hon i programmet till de andra artisterna runt bordet.

Maxida Märak berättar sedan att hon ska tolka Cherries, 30, låt ”Änglar”.

Maxida Märak.
Maxida Märak, Casper Janebrink och Andreas Mattsson.

Cherries ord

Cherrie blir märkbart berörd.

– Varje gång någon dör i förorten, du känner det i energin bara du steppar ut från tunnelbanan. Det är en tung låt med mycket sorg, men också hopp. Jag uppträder aldrig med den på scen, jag sjunger den inte ... när jag först släppte den var det jättemånga som hörde av sig och ville att jag skulle komma och sjunga den på tv men jag kan inte. Jag älskar tanken på att den får leva vidare genom dig, för jag klarar inte av det. Jag har inte kraften att handskas med den. Så tack, säger hon till Maxida Märak.

När Maxida Märak sedan uppträder med låten får flera av artisterna runt bordet tårar i ögonen och hon och Cherrie ger varandra en lång kram efteråt.

Maxida Märak tolkar Cherries låt ”Änglar”.
Maxida Märak.

Märak: ”Klump i magen”

Till Aftonbladet säger Maxida Märak att hon visste att det skulle bli hennes mest känslosamma stund i ”Så mycket bättre”.

– Det här är den viktigaste låten jag gör i programmet. Den är så mycket mer än intern. Allting annat är väldigt personligt och internt. Och det här är personligt, men det är också så mycket större. När jag framför den här låten är det också med en klump i magen för att jag vet att det är en massa människor som vet precis vilka vi pratar om också. Att det direkt drabbar folk omkring.

Cherrie var märkbart berörd.

”Bära varandras bördor”

Hon säger att hon blev berörd av mottagandet.

– Jag pratade med Cherrie om att det inte behöver landa helt rätt. Men jag blev så glad över att det faktiskt landade rätt och att det fick bli att vi får försöka bära varandras bördor när det är tungt. Precis som vi vill kunna lyfta varandra när det går bra för oss, så vill vi också kunna avlasta varandra när någonting drabbar. Det är inte alla i den gruppen vi var i som någonsin kommer att kunna relatera till de här ämnena. Just det här ämnet kanske det bara var jag och Cherrie som kunde förstå.

Cherrie och Maxida Märak kramas efteråt.
Cherrie och Maxida Märak.

”Inte råd att vara neutrala”

Maxida Märak säger att hon är tacksam över att få nå ut till så många människor för att lyfta viktiga ämnen.

– Jag säger inte att man alltid måste ta upp de tunga ämnena, det är mycket som också är härligt och underbart och roligt i vår kultur också, det ska man inte glömma bort. Men vi har inte råd att vara neutrala. Det som är skrämmande och väldigt sorgligt är att den här låten sänds nu, men spelades in i juni. Men den är så jäkla aktuell i dag, det här händer här och nu, det som drabbar minoriteter och andra kulturer.

”Så mycket bättre” sänds lördagar 20.00 i TV4 och TV4 Play.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Arvingarnas djävulska hämnd

ÄMNEN I ARTIKELN

Så mycket bättre

Maxida Märak

”Cherrie” Sherihan Hersi

TV4