TV4-profilens son skickades hem från sjukhus med bruten arm

Väntade i sex timmar: ”Så här kan det bara inte få fortsätta!”

Karolina Macéus och Johan Macéus.
Karolina Macéus och Johan Macéus.

Johan Macéus 11-årige son bröt armen och väntade i sex timmar på akuten innan han blev hemskickad – på grund av personalbrist.

Nu rasar TV4-profilen mot bristerna i vården. 

– Jag är så jävla förbannad att jag smäller av.

Det var i lördags som TV4-nyheternas ankare Johan Macéus 11-årige son Vincent bröt armen under en fotbollsmatch på Hjorthagens IP i Stockholm.

Under tisdagen lade Johan Macéus upp ett inlägg på Facebook där han starkt kritiserar vården.

”Jag brukar sällan bli riktigt upprörd. Men när min 11-årige son behövde akut vård på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm lördag eftermiddag tvingades han efter att ha väntat i drygt 6 (!) timmar på akuten åka hem med en bruten arm. Som dessutom var rejält sned. Det fanns inte tillräckligt med personal för att hjälpa honom!”

När Aftonbladet når Johan Macéus är han fortfarande upprörd över det inträffade.

– Jag är så jävla förbannad att jag smäller av. Personalen var gulliga, men de skickade hem en 11-åring med en bruten arm i 25 graders vinkel. De sa ”enligt det vi har att rätta oss efter så skulle ni få komma tillbaka på onsdag eller torsdag, men vi förstår att det inte funkar så vi gör en hittepå-lösning. Kom tillbaka imorgon vid skiftbyte så ska vi nog hinna med honom.

Personalen förklarade för Johan Macéus att de är för få på avdelningen.

– De sa att de bara var sju stycken och eftersom de var tvungna att bryta upp armen och lägga benen till rätta igen så behövs det tre-fyra personer och om något akutfall kommer in så måste de prioritera det och då kan de inte vara upptagna med en arm.

Vincent var alltså tvungen att åka hem och vänta en hel dag på att få hjälp.

– De gipsade honom så han skulle kunna åka hem med den brutna sneda armen. Sedan hade han sådan ångest för han visste att han skulle tillbaka dagen efter och att det skulle göra ont. Det var bedrövligt. På söndagen bröt de upp armen för att lägga det rätt och det var hemskt när det knakade. Jag tyckte så synd om honom. Jag vill betona att personalen verkligen var jättegulliga så ingen skugga ska falla över dem, säger Johan Macéus.

Vad skulle du vilja säga till de som bestämmer?

– Förklara för min 11-åring så han förstår varför han ska åka hem med en bruten arm efter att ha väntat i sex timmar på akuten med en Alvedon i kroppen. Och varför ska vi skära ned på vårdpersonalen så det blir ännu färre som kan ta hand om sjuka barn? 

Karolina Macéus och Johan Macéus med barnen Vincent, Adrian och Tom i Furuviksparken.
Karolina Macéus och Johan Macéus med barnen Vincent, Adrian och Tom i Furuviksparken.

Johan Macéus förklarar att personalen sa till honom att de går på knäna.

– Personalen lyfter inte problematiken själva, de vill inte uppfattas som gnälliga. Men så fort jag började prata om det så var det som att vrida på en kran. De sa att det är många i personalen som har slutat. De vill ta bort ob-ersättningen för akutsjuksköterskorna och det är dessutom neddragningar. Hon sa att vi har haft tre stycken barn här bara idag som har brutit armar. Vi behöver så många fler för att klara det här.

– Jag hoppas verkligen vården blir en viktig fråga nu när vi närmar oss valår. Så här kan det bara inte få fortsätta!

Hur mår Vincent nu?

– Han var i skolan för första gången under tisdagen i tre timmar. Vi var lite rädda om den brutna armen eftersom det kan vara stökigt i skolan och trångt i matköer, men han är vid gott mod även om han har ganska ont.

Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvård på Karolinska universitetssjukhuset vill inte kommentera enskilda patientfall men säger till Aftonbladet att belastningen inom barnakutsjukvård är mycket hög just nu.

– Frakturer behöver inte åtgärdas omedelbart om de inte riskerar att skada kärl eller nerver, och den bedömningen görs alltid. Planering och prioritering görs tillsammans med våra ortopeder. Gipsbehandling stabiliserar frakturen och är den viktigaste smärtlindrande åtgärden. Frakturen åtgärdas sedan inom de närmaste dagarna, ibland direkt.

Hon beklagar Johan Macéus och sonens upplevelse.

– Just nu är våra resurser ansträngda vilket gör att man kan få vänta något extra, men det medför inga medicinska risker vilket ju är det viktigaste, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE