Kjell Lönnå är död

Folkkäre körledaren blev 85 år

Publicerad 2022-05-11

Kjell Lönnå är död, bekräftar hans anhöriga för Sundsvalls Tidning.

Familjen sörjer den folkkäre körledaren.

“Slutet kom plötsligt”, skriver de i en kommentar.

Kjell Lönnå dog på tisdagskvällen. Han blev 85 år gammal.

“Slutet kom plötsligt. Sorgen är obeskrivlig. Vi älskade honom så. Vi ber om att få sörja honom i fred”, skriver familjen i ett meddelande till Sundsvalls Tidning.

Så sent som den sjunde maj medverkade han under konserten Caprice i Sundsvall tillsammans med bland andra Tommy Körberg.

”I lördags stod han på scenen och gjorde det han älskade mest, att vara mitt i sången bland sina körer. Nu finns han inte längre bland oss. Han är bortom bergen och blommorna, men inte bortom sången. Alltid i sång”, skriver familjen.

Tommy Körberg minns Lönnås sista kväll på scen med värme.

– Han fick göra det han älskade in i det sista, och var den glada och positiva människan som han alltid varit.

Kjell Lönnå.
Kjell Lönnå.

Ledde tv- och radioprogram

Kjell Lönnå startade och ledde flera körer och var Sundsvalls kammarkörs ledare och organisatör sedan starten 1965. Han har också har varit programledare i flera radio- och tv-program.

Många folkkära artister har gjort sin tv-debut i Lönnås olika tv-program. Helen Sjöholm, Carola och Sissel Kyrkjebö är några som medverkade tidigt i sina karriärer.

Lönnå har också komponerat ett antal visor och körverk.

Lasse Åberg, som spelat in flera tv-program tillsammans med Lönnå och medverkade i SVT-dokumentären ”Kjell Lönnå – ett liv i körsång”, har flera goda minnen av den ikoniske körledaren.

– Han var med i en banankör i ”Trazan & Banarne”-programmen och sjöng om bananer. Vi gjorde också ett program som handlade om gitarrer och att man kunde göra om gitarrer till grillar och till fågelholkar, och vi åkte vattenskidor på två gitarrer. Det var väldigt lajbans tyckte jag. Vi har hittat på en del skoj, säger han.

Hur reagerade du på nyheten om hans bortgång?

– Det är tråkigt. Framförallt för Ulrika, hans fru, som blir lämnad. Döden är en anhörig-sjukdom.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln