First Aid Kits ilska mot Ulf Kristersson efter videon på Instagram

”Tar kraftigt avstånd”

Publicerad 2022-01-05

Moderaternas ledare Ulf Kristersson postade en video på Instagram där First Aid Kits låt ”On the road again” spelas.

Det uppskattades inte av artistduon.

”Fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade sagt nej”, skriver de på Twitter.

Ulf Kristersson (M) postade nyligen ett inlägg på Instagram där han syns resa runt i Sverige. Politikern gör bland annat intervjuer, spelar hockey och samtalar med poliser. I bakgrunden hörs First Aid Kits låt ”On the road Again”.

First Aid Kit: ”Hade sagt nej”

Det gillas inte av artistduon själva. I ett inlägg på Twitter riktar de nu skarp kritik mot Moderaterna.

”Fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade sagt nej. Vi tar kraftigt avstånd från er. Vi tror på ett inkluderande samhälle, och anser att er politik bidrar till motsatsen”, skriver de.

Duon, bestående av systrarna Johanna Söderberg, 31, och Klara Söderberg, 28, vill inte utveckla sitt resonemang ytterligare.

”De gör inga intervjuer utan hänvisar till sitt uttalande på Instagram och Twitter”, skriver First Aid Kits presskontakt Liza Berthelsen i ett mejl till Aftonbladet.

Hon uppger även för TT att bandet inte har licensierat sin musik till Instagram. Trots det fanns låten inbäddad som en funktion i appen.

Svaret från Moderaterna

Till TT säger Moderaterna att de inte har brutit mot några upphovsrättsregler.

”Vi har varit i kontakt med Sony Music och de bekräftar för oss att vi inte har gjort något fel genom att använda den musik som gjorts tillgänglig på Instagram. Ulf gillar att lyfta svenska artister men vi kommer såklart att respektera First Aid Kits vilja och ta bort musiken i inlägget”, skriver Niklas Gillström, presschef hos Moderaterna, i ett mejl till TT.

Ulf Kristersson har nu tagit bort det ursprungliga inlägget och ersatt det med ett nytt – utan ljud.

Kristersson

ANNONS