Mejla

Per Bjurman

New Yorks scener väcks till liv igen efter massvaccinationen

Per Bjurman berättar om musiklivet återuppstått sedan pandemin stängde ned hela staden

Patti Smith och Per Bjurman

Foto: ANDERS DEROS/PONTUS HÖÖK

NÖJE

NEW YORK. Ikväll spelar Patti Smith på City Winery och bluesikonen Buddy Guy på Sony Hall – och nästa vecka kan de som lyckas komma över en biljett se även Steve Earle, Crash Test Dummies (!) och Raul Malo.

New York City är tillbaka, baby.

Av allt som saknats oss under det tretton månader som gått sedan pandemi bröt ut är det svårt att komma på något som varit tristare att leva utan än live-musik.

Själv har jag åtminstone sedan fjortonårsåldern sprungit på konsert i snitt en gång i veckan och upplevt några av livets allra lyckligaste, mest exalterande ögonblick nedanför stora och små scener.

Så kommer det plötsligt ett helt år – drygt – när det inte går att höra en sångare ens harkla sig.

Själsdödande, är ordet.

Men faktiskt – nu börjar det låta i New York igen. Gitarrer stäms, förstärkare knastrar, mikrofoner slås på och tjuter förföriskt av rundgång.

I takt med att hela stan håller på att vaccineras – alla under 16 är sedan i tisdags berättigade till spruta – får fler och fler klubbar och konserthallar tillstånd att öppna och arrangera evenemang och kalendrarna börjar digna av namn som otroligt nog ska uppträda inför publik framöver.

New York är på väg tillbaka

Nu i helgen gör Patti Smith en akustisk show på nya City Winery längst västerut på 15:e gatan, samtidigt som Buddy Guy – last man standing av bluesens stora – spelar på Sony Hall norr om Times Square. Den närmsta tiden väntar sedan spelningar med sådana som Steve Earle, Crash Test Dummies (vem visste att dom fortfarande existerar – och finns det verkligen någon i ett New York renons på turister som bryr sig?), Raul Malo, Nada Surf, Indigo Girls, Godsmack, Steve Forbert, Southside Johnny och Keb Mo.

Ja, New York är på väg tillbaka.

Allt kommer givetvis inte vara som vanligt. Högst hundra personer får närvara och de som släpps in måste kunna bevisa att de är fullt vaccinerade eller har testat negativt senaste dygnen – och väl på plats får de sitta vid åtskilda bord och munskydd är obligatoriskt.

Men ändå. Så sent som i vintras var konserter en omöjlig dröm och för ett år sedan undrade åtminstone jag om jag nånsin igen skulle få uppleva euforin när en riktigt magnifik spelning stegrar mot klimax, så att det nu finns åtminstone substitut är ju så mirakulöst att till och med, tja, Crash Test Dummies känns lockande.

Min andra Pfizer-dos sprutas dock in i högerarmen först om en vecka, så jag avvaktar ett tag till, men sedan blir det min själ åka av.


ORSAKER TILL EXTAS

• Bobby Gillespie – Remember We Were Lovers (Singel)

– Primal Scream-sångaren solodebuterar med vårens största soul-serenad

• Godzilla vs Kong (Film)

– Kanske den löjligaste film som gjorts. Och otroligt underhållande!

• Anders Medin (Redaktör)

– I närapå 30 år har Anders Medin redigerat den är spalten, och så oerhört mycket mer, men i veckan gick han i pension. Tack för allt, Meddan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Av: 

Per Bjurman

Publisert:

LÄS VIDARE

Grattis Bob Dylan – musiklegendaren fyller 80 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Patti Smith

Per Bjurman

New York

Musik