Mejla

Jan-Olov Andersson

Greta Thunberg-filmen hade haft större chans att bli Oscarsnominerad

Amanda Kernell.
Amanda Kernell.

NÖJE

Amanda Kernell är ”otroligt glad” för att hennes ”Charter” är Sveriges Oscarsbidrag.

Men tyvärr tror jag att Nathan Grossmans ”Greta”, om Greta Thunberg, hade haft större chanser att bli nominerad.

Regissören Amanda Kernell, producenterna Eva Åkergren och Lars Lindström och skådespelaren Sverrir Gudnason var alla på plats när Svenska Filminstitutet avslöjade vilken film som blir vårt Oscarsbidrag.
Ane Dahl Torp, som spelar huvudrollen, är fast i Norge.

Typ nu-kan-det-avslöjas så berättade Amanda Kernell om sina känslor när ”Sameblod” inte blev nominerad för ett par år sedan. Det hade filmen sannolikt blivit alla andra år, utom när just konkurrenten var Ruben Östlunds ”The square”:

– Vi var de två inofficiella kandidaterna. Så filminstitutet satte mig på ett flygplan från Köpenhamn till Stockholm inför avslöjandet. Men redan när jag var uppe i luften, fattades beslutet att Rubens film skulle representera Sverige. Lars Lindström mötte upp på Arlanda och sa att jag kunde åka hem igen.

Ane Dahl Torp (tv) har huvudrollen i regissören Amanda Kernells nya film ”Charter”.

– Jag blev besviken men inte förvånad. Det är ju inte varje år en svensk film har vunnit Guldpalmen i Cannes.
(Det var första gången på 66 år)

Nu är Amanda desto gladare och stoltare. Tycker det är en otrolig ära att få vara Sveriges Oscarsbidrag.

Visserligen blev inte den film om en vårdnadstvist som hon kallar ”en kärleksförklaring till skilda föräldrar” den biosuccé hon hade hoppats på. Strax efter premiären började coronahelvetet och folk ville inte besöka de få biografer som var öppna.

– Men filmen gick sedan bra online. De tre första veckorna var det den mest sedda filmen på SF Anytime. Jag har fått massor av uppmuntrande och positiva meddelanden hela tiden på mina sociala medier, säger Amanda.

Ur filmen ”Greta”

Exakt hur kampanjandet inför Oscarsgalan, som i år inte äger rum förrän 25 april, ska gå till är för tidigt att säga. Om det blir några USA-resor över huvud taget med ”skaka hand”-träffar med de i Oscarsjuryn eller om allt sker digitalt. Allt hänger på hur pandemin utvecklas.

Tyvärr tror jag dock att Nathan Grossmans dokumentär som utomlands heter ”I am Greta” hade haft större chans att bli en av de fem filmer som blir nominerade.
Amanda Kernell är lite känd i cineastkretsar, efter att flera gånger har visat sina filmer på Sundancefestivalen. Sverrir Gudnason är igenkänd ”over there”, efter sina roller i ”Borg” och Viggo Mortensens ”Falling”.

Mot det står att Greta Thunberg är en världsberömd klimataktivist, att filmen om henne har ett premiärdatum i USA och att den sedan ska visas på Hulu, Disney-ägd streamingtjänst. Där finns det alltså pengar för en stenhård lanseringskampanj.
Nu får de väl sikta in sig på en nominering i dokumentärfilmsklassen i stället.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Adam Pålsson: ”Jättehäftigt att gå i de andras fotspår”

ÄMNEN I ARTIKELN

Amanda Kernell

Sverrir Gudnason

Oscarsgalan

Greta Thunberg

Viggo Mortensen

Ruben Östlund

Hulu