Liberalerna använde Tomas Ledins låt – nu rasar artisten

”Det här är fullständigt oacceptabelt”

Liberalerna i Örebro använde Tomas Ledins låt ”Vi är på gång” i en video.

Nu har de tvingats plocka bort klippet från sina sociala kanaler.

– Jag vill inte att man använder min musik i partipolitiska syften, säger artisten till Nerikes allehanda.

I en video som lagts ut på Youtube och Facebook syntes Liberalerna i Örebro sjunga och dansa till låten ”Vi är på gång”. Detta uppskattades inte av mannen bakom hitlåten, Tomas Ledin, 69.

– För mig är det väldigt enkelt, jag vill inte att man använder min musik i partipolitiska syften, säger han till tidningen Nerikes allehanda.

Liberalernas video har väckt uppståndelse.
Liberalernas video har väckt uppståndelse.

Tomas Ledin ringde advokat

Ledin ringde en advokat som är expert på upphovsrätt. Enligt advokaten borde politikerna ha frågat om de kunde använda texten och musiken.

– Jag skulle hur som helst ha tackat nej men de frågade aldrig. Nu måste de plocka bort filmen, säger Ledin.

Videon hann dock bli viral innan den plockades bort och enligt Nerikes Allehanda hann den ses av över en kvarts miljon människor.

– Det här är fullständigt oacceptabelt och man kan ju tycka att en kommunpolitiker skulle förstå upphovsrättsliga frågor när det gäller musik, säger Ledin.

Liberalernas svar: ”Ett misstag”

Liberalernas kommunalråd Karolina Wallström är en av de som är med i filmen. Hon erkänner att de gått över gränsen.

– Vi har begått ett misstag. Men vi lägger ut två-tre filmer i veckan och vi har aldrig blivit virala förut. Det här var helt oväntat för oss, säger hon.

Wallström säger också att de sökte Ledins agent innan de spelade in videon, men när de inte fick tag på honom valde de att köra ändå.

– Sen bedömde vi att den bara skulle gå ut till medlemmarna men sen blev det spridning på den, och det hela blev jättestort.

Nu ska de göra om filmen och publicera en ny version på sina kanaler.

– Egentligen är det ju bara en remix, och bara två rader och två takter från Tomas Ledins låt. Det går ju att ta bort. Sen kan man använda filmen, säger Wallström.

Tomas Ledin.
Tomas Ledin.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE