Hiv/aids

”It’s a sin”-stjärnan lever själv med hiv

Fick diagnosen som tonåring – Nathaniel Hall, 34: ”De gav mig en prognos på 37 år”

Av: 

Torbjörn Ek

Nathaniel Hall (till vänster). Till höger ur serien ”It’s a sin” tillsammans med huvudrollsinnehavaren Olly Alexander.
Nathaniel Hall (till vänster). Till höger ur serien ”It’s a sin” tillsammans med huvudrollsinnehavaren Olly Alexander.

NÖJE

”It’s a sin”-stjärnan Nathaniel Hall smittades av hiv som tonåring.

Nu öppnar han upp sig om sjukdomen efter sin insats i den hyllade serien om aidspanikens 80-tal i London.

”Jag känner till skammen väl efter att ha blivit diagnostiserad vid 16 efter första gången jag hade sex”, skriver han i en debattartikel i brittiska I News.

Han spelar rollen som Donald Bassett, pojkvän till huvudrollsinnehavaren Olly Alexanders rollkaraktär Ritchie Tozer i den hyllade och uppmärksammade tv-serien ”It’s a sin” som hade premiär på HBO Nordic i helgen.

Nu berättar Nathaniel Hall, 34, om sin egen hiv-diagnos i en debattartikel i brittiska I News.

”Jag har levt med hiv i 18 år. Jag känner till skammen väl efter att ha blivit diagnostiserad vid 16 efter första gången jag hade sex, men till skillnad från pojkarna i serien hade jag turen att få diagnosen 2003, efter hiv-medicinernas intåg”, skriver han.

Läkarna sa att han skulle bli 37

”It’s a sin”, som har liknats vid en brittisk motsvarighet till Jonas Gardells ”Torka inga tårar utan handskar” utspelar sig under hiv- och aidspanikens 80-tal i Londons gayvärld.

Ur ”It’s a sin”.

Efter seriens premiär skrev Hall också på Instagram:

”Sitter bara här och tänker på alla de fantastiska konversation som vårt land har angående hiv på grund av ’It’s a sin’. Som någon som lever med hiv fyller det mitt hjärta med glädje att se folk som blir allierade, som engagerar sig i testning och att hjälpa oss att stoppa spridningen av hiv till 2030”.

Det sista en hänvisning till FN:s mål, att 2030 inte få några nya fall av hiv-smittade.

I en tidigare intervju, med brittiska HBTQ-magasinet Attitude 2019, som tidningen nu återpublicerat, har Nathaniel Hall också berättat om sin sjukdom och hur han som 16-åring smittades av den första mannen han hade sex med, en man i ”23 till 26-årsåldern” som han hade en romans med. I intervjun med Attitude säger han att han fick diagnosen två veckor efter sin 17-årsdag.

– Det var som att bli överkörd av en lastbil. De sa till mig då att jag hade en prognos på 37 år. Det var så tufft att få höra, att få ett datum, har han sagt till Attitude.

Höll sjukdomen hemlig

Förutom några få mycket nära personer höll Nathaniel Hall sin sjukdom hemlig för familj och vänner i 14 år.

– Jag levde med en så stor skräck, och stigma, självhat och skam, har han sagt till Attitude.

I sin debattartikel i I News lyfter Nathaniel Hall nu fram att personer som behandlas för hiv numera inte riskerar att smitta andra, så kallad smittfri hiv, och att det också finns förebyggande mediciner, Prep, som minskar risken att smittas med sjukdomen.

”På morgonen har vi sex utan kondom. Min pojkvän är hiv-negativ men skräcken som finns ’It’s a sin’ finns inte. Personer med välbehandlad hiv kan inte föra viruset vidare. Han tar också hiv-medicin (Prep) som adderar ännu ett skyddslager. jag ligger i hans armar efteråt, tacksam för vetenskapens utveckling, men förkrossad å deras vägnar där vetenskapen rörde sig för långsamt”, skriver han.

”It’s a sin” har hyllats av Aftonbladets tv-recensent Karolina Fjällborg.

”Det är, kan redan sägas, säkerligen en av de allra bästa serier vi kommer att få se under hela 2021”, skriver hon i sin recension och gav serien fyra plus i betyg.

Samtliga fem avsnitt av ”It’s a sin” finns tillgängliga på HBO Nordic.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!


Drömhelg med jackpott – missa inte expertens skrälldrag
Publisert:

LÄS VIDARE

HBO Max för halva priset – så gör du

ÄMNEN I ARTIKELN

Hiv/aids

HBO Max (tidigare HBO Nordic)

Hiv