Tusse hyllas för sitt framförande

TT

Publicerad 2021-05-23

Tusse efter finalen av Eurovision Song Contest i Rotterdam. Arkivbild.

Borde de svenska bidragen sjungas på svenska framöver, frågar sig flera kritiker efter Melodifestivalen – samtidigt som Tusses framträdande hyllas.

Tusse och Sverige hamnade på en fjortonde plats i Eurovisionfinalen. Men trots den ljumma placeringen hyllas 19-åringen nu för sin insats i svenska medier.

"Respekt, Tusse", skriver Maria Brander i Expressen, och menar att Tusse var som bäst när det gällde: han "hade en helt annan säkerhet än under tisdagens semi, och sjöng med styrkan hos miljoner röster", skriver hon.

I Dagens Nyheter menar Hanna Fahl att fjortondeplatsen inte betyder att det var fel låt som vann svenska Melodifestivalen: "Hans jordskredsseger där var underbar och rättvis".

Men flera kritiker undrar om den svenska guldåldern i Melodifestivalen är förbi. Fahl skriver: "Sång-och-danskillarna som Sverige är så bra på att skapa har inte vunnit på ett tag. I stället har det varit mer udda uttryck, inte sällan med mycket nerv". Kanske är det dags att tänka nytt, frågar hon sig medan Maria Brander noterar samma tendenser: "det verkar som att vi blivit allt mer sugna på kultur på andra europeiska språk".

Markus Larsson i Aftonbladet tycker att "Voices" förtjänade att vara topp tio, men utnämnde samtidigt Ukrainas ”Shum” till låten som borde ha vunnit – på grund av den visuella och musikaliska häxgrogg "som inte blandas någon annanstans än precis just här".

ANNONS