Aleksej Navalnyj

Kändisupprop: Ge Navalnyj rätt vård

Av: 

TT

Flera kulturkändisar kräver i ett uppror att Navalnyj ska få den vård han har rätt till. Arkivbild.
Flera kulturkändisar kräver i ett uppror att Navalnyj ska få den vård han har rätt till. Arkivbild.

NÖJE

Flera musiker, författare, skådespelare och intellektuella går samman i ett gemensamt upprop till stöd för den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj.

De vänder sig direkt till landets president Vladimir Putin.

I uppropet skriver de att regimkritikern Aleksej Navalnyjs hälsa är allvarligt hotad, och att han måste få den vård han har rätt till. Inlägget publiceras bland annat i Dagens Nyheter, Le Monde, Der Spiegel och La Repubblica.

"Aleksej Navalnyj uppvisar symtom på svåra neurologiska störningar – konstant ryggvärk och förlust av känseln i benen och händerna. Han lider också av svår hosta och feber. Som rysk medborgare har han lagstadgad rätt att bli undersökt och behandlad av en läkare han själv valt. Sedan han nekats denna rätt, den 30 mars, inledde han en hungerstrejk i protest", står det i det gemensamma uppropet.

Gruppen uppmanar Putin att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att Aleksej Navalnyj "omedelbart ges den medicinska behandling och vård som han är i akut behov av och enligt rysk lag har rätt till".

Bland de 77 personer som har skrivit under återfinns Svetlana Aleksijevitj, Benedict Cumberbatch, Louise Glück, David Lagercrantz, J.K. Rowling och Björn Ulvaeus.

ANNONS EXTERN LÄNK

Årets trender hos Åhléns – fynda inredning, kläder och skor här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Navalnyj hotas med tvångsmatning

ÄMNEN I ARTIKELN

Aleksej Navalnyj

Svetlana Aleksijevitj

J.K. Rowling

Rysk politik

Jude Law

Benedict Cumberbatch

Stephen Fry