Roland Cedermark är död

Sörjs av vännerna ● Bumba: Vi var de bästa vänner

Roland Cedermark 2007 på Sollidenscenen inför ”Allsång på Skansen”
Roland Cedermark 2007 på Sollidenscenen inför ”Allsång på Skansen”

Roland Cedermark är död.

Den folkkära artisten och musikanten somnade in natten före julafton.

– Hans glädje till musiken är det jag kommer minnas bäst, säger goda vännen Jan ”Bumba” Lindqvist.

Roland Cedermark tillbringade sin sista tid på ett äldreboende i Sigtuna. Cedermarks familj berättar för Dala-Demokraten han somnade in lugnt och stilla under natten mot julafton.

Nu sörjs han av sina tre söner, sin syster och sin bror. Men också av musikerkollegorna.

– VI i Trio me’ Bumba är så ledsna. Han var min bästa vän. Så kanske många säger, men jag känner så, säger Jan ”Bumba” Lindqvist, 81, från 60-talslegendarerna Trio me' Bumba.

Mellan åren 1958 och 1973 var Roland Cedermark kapellmästare i dansbandet Cedermarks. Ute på turné lärde han 1962 känna medlemmarna i den konkurrerande orkestern Trio me’ Bumba.

Roland Cedermark med sitt dragspel på Sollidenscenen under en sändning av ”Allsång på Skansen” 2007
Roland Cedermark med sitt dragspel på Sollidenscenen under en sändning av ”Allsång på Skansen” 2007
Vänner i nästan 60 år. Trio me’ Bumbas Jan ”Bumba” Lindqvist (mitten) berättar om sorgen efter sin vän.
Vänner i nästan 60 år. Trio me’ Bumbas Jan ”Bumba” Lindqvist (mitten) berättar om sorgen efter sin vän.

Bumba: Hans ögon lyste

– Vi var de bästa vänner, men också de värsta konkurrenter. Men det tog vi med en nypa salt och skämtade om. Vi fick öknamn, de kallade Cedermarks för ”Skrammelmarks” och oss för ”Umpa bumpa” och så sa man att man skulle gå och se antingen Skrammelmarks eller Umpa bumpa, säger Jan Lindqvist och skrattar över minnet.

Senast han träffade sin vän var för ett drygt år sedan. Trio me’ bumba hade en spelning i Sigtuna och de passade på att besöka Roland Cedermark på äldreboendet där han bodde.

– Han var lite i sin egen värld då. Men hans ögon lyste upp när vi spelade låtar som han kunde minnas. Då lyste det i ögonen när vi satt där och sjöng, så vi fick kontakt. Det var lite rörande faktiskt. Jag tror att han förlorade lite av sin spelglädje 2015 när hans älskade hustru Gerd gick ur tiden, säger Jan ”Bumba” Lindqvist.

Vad kommer du minnas bäst av honom?

– Hans glädje till musiken. Att det inte behöver vara så svårt. Det hände många gånger att folk hade dragspel med sig till hans konserter och det kan ju vara lite varierande kvalitet på hur det låter, men han bjöd ofta upp dem på scenen och spelade tillsammans. Det är glädje som få musikanter klarar av. Men även hans plikttrogenhet. Han kom alltid till en spelning två timmar innan för att se lokalen och förbereda sig.

Roland Cedermark 1985 omgiven av fans under ett uppträdande i en butik.
Roland Cedermark 1985 omgiven av fans under ett uppträdande i en butik.

Efter tiden i Cedermarks drev Roland Cedermark en musikaffär och arrangerade också dans- och showkvällar i Sveg där han bodde med sin familj. 1976 solodebuterade han som dragspelare med albumet ”Lady be good”. Under karriären hann Roland Cedermark ge ut ett 30-tal album som sålt i över två miljoner exemplar.

Thorleif: En av de mest underbara musikanterna

Han spelade allt från rock till visor på sitt dragspel och tolkade artister som Elvis Presley och Evert Taube förutom egna låtar som ”Mosippan”, ”Sång till Härjedalen” och ”Fem röda rosor till dej”. Han blev folkkär genom sina många framträdanden i populära tv-program som ”Allsång på Skansen”, ”Nygammalt” och SVT:s olika kaféprogram och skrev också låtar åt dansband som Ingmar Nordströms, Vikingarna och Thorleifs, som spelade in bland annat ”Inget får mig att längta som du” och ”Fem röda rosor till dej”.

– De blev några av våra största hits, mitt hjärta gråter naturligtvis, han var en sån underbar människa och så minutiöst noggrann, säger Thorleif Torstensson, 71, till SVT Nyheter.

– Jag har haft förmånen att spela in hans låtar och då ville han ofta spela själv också. Det har gett låtarna en extra dimension, det inte inte en dragspelare i världen som har den känslan. Han kommer alltid finnas i mitt liv som en av de mest underbara musikanterna, säger Torstensson om sin vän.

Roland Cedermark blev 82 år gammal.

Roland Cedermark 2007. Han blev 82 år gammal.
Roland Cedermark 2007. Han blev 82 år gammal.
Publisert: