Efter tragedin – fick helrenovering med musikrum

1 av 6
NÖJE

Jonas och hans fyra söner förlorade mamma Kattis i en brand.

För att få tillbaka den fartfyllda stämningen som tidigare fanns i huset bygger ”Sofias änglar” ett musikrum.

– Direkt när hon gick bort var det väldigt tyst, det var ju ingen som var sugen på att spela, Jonas Hemmingsson i programmet.

Under måndagens avsnitt besöker ”Sofias änglar” en familj som bor i en sliten 70-talsvilla i Skurup. Jonas Hemmingsson, 46, och hans fyra söner förlorade Kattis i en allvarlig brand för tre år sedan. De var på besök hos släktingar i Göteborg när de vaknade upp av branden. Kattis försökte desperat hitta en flyktväg då hon öppnade en dörr och möttes av ett eldhav. Hon klarade sig inte. Jonas och barnen lyckades precis ta sig ut. Tiden efter har varit jobbig för familjen.

– Det var helt katastrofalt. Dels så hade vi sorgen att någon bara försvinner, och hela mardrömsscenariot där man vaknar upp i ett eldhav. Vi kunde inte andas innan vi kom ut. Jag tror inte att jag sov på tre månader efteråt för jag vågade inte sova, säger Jonas till Nöjesbladet.

För Jonas och barnen blev vardagen tuff, och alla renoveringsplaner de haft fick läggas på hyllan. Fokus låg på sönerna. I huset var det flera trasiga dörrar, och en halvfärdig vägg. Mycket behövde fixas.

Det var alltid mycket liv och ljud i huset innan Kattis, som var musiklärare, gick bort.

– Hon sjöng och spelade. Direkt när hon gick bort var det väldigt tyst, det var ju ingen som var sugen på att spela. Det var mamma de frågade om hjälp med spelandet, säger Jonas i programmet.

”Fick musikrum”

I programmet ger Sofia Wistam och teamet sju av rummen i huset en totalrenovering, på bara fyra dagar. De har som mål att få tillbaka musiken in i huset, och satsar på pojkarnas fyra rum, ett allrum – och ett musikrum.

– Musikrummet som det nästan alltid någon som spelar och sjunger i. Det används oerhört flitigt. Det blir fullt drag där när vi har folk över också. Det är verkligen perfekt, det är superfint, säger Jonas.

Musikrummet utrustades med trumset, piano, gitarrer och mikrofoner. Och barnens rum fick ett lyft med nya golv, fina tapeter och hela dörrar som går att stänga. Källaren som var fuktskadad totalrenoverades. Hela huset säkrades med flera brandvarnare och brandsläckare.

– Hjälpen var helt otrolig. De upptäckte att vi hade fuktskada i källaren och jag tror inte att jag någonsin skulle haft råd att göra det arbetet själv. Jag hade nog fått flytta därifrån. Jag kan bara vara jättetacksam och glad, säger Jonas till Nöjesbladet.

Hur känns det att se programmet på TV ikväll?

– Renoveringen var en känslomässig berg- och dalbana. Det känns spännande att se det men samtidigt nervöst. Vi får ladda upp med näsdukar och lite ostbågar ikväll och sätta och oss titta på det, säger Jonas.

”Sofias änglar” sänds den 27 februari klockan 20:00 på Kanal 5.

ARTIKELN HANDLAR OM