Oldsberg om sina hjärtproblem – kan tvingas till ny operation

1 av 2 | Foto: Christine Olsson/TT
Ingvar Oldsberg.
NÖJE

Ingvar Oldsberg, 72, fortsätter att ha problem med sitt hjärta.

Den folkkära programledaren fick en pacemaker inopererad förra vintern – men den fungerar inte som den ska:

– Jag känner mig trött och andfådd. Det är frustrerande, och nu kanske jag måste opereras, berättar han.

De senaste åren har varit påfrestande för programledarveteranen Ingvar Oldsberg.

2011 drabbades han av en ovanlig form av tjock- och ändtarmscancer, som han dock efter en lång och kraftig behandling lyckades övervinna.

Men han har även dragits med ett dåligt hjärta, vilket resulterade i att han fick en pacemaker inopererad i februari 2016.

Men denna har inte fått önskad effekt, och Ingvar Oldsberg har tvingat uppsöka sjukvården mängder av gånger sedan dess:

– Jag skulle tro att jag har varit tillbaka på sjukhuset tio eller femton gånger, säger han uppgivet.

– Pacemakern är inte kalibrerad på rätt sätt. Ibland känns det som att den slår flera slag åt gången. Jag känner mig ofta trött och blir andfådd bara jag går i trappor, fortsätter han.

Kan tvingas till ny operation

Han ställer sig frågande till varför sjukvården inte får just hans pacemaker att fungera ordentligt:

– Jag menar, pacemakers har man ju installerat i 50 år. Det är i stort sett en folksjukdom. Jag vet inte om det beror på den mänskliga faktorn, eller om det var något fel på själva produkten. Men nu ska jag iväg igen den 4 juli och undersökas. Om de inte får ordning då kanske jag måste opereras igen, och då finns det ju såklart ett riskmoment, säger Ingvar Oldsberg.

”Ovanligt”

Nöjesbladet når Ingvar Oldsbergs ansvariga läkare Martin Risenfors på telefon, som dock inte kan uttala sig om enskilda patientfall, men kan kommentera utifrån ett generellt perspektiv.

– Jag måste säga att det är ovanligt. Det brukar vara ganska okomplicerat i vanliga fall att få en pacemaker. Han måste ha haft otur i sammanhanget, säger han och fortsätter:

– Man kalibrerar en pacemaker på olika sätt. Ibland får man göra det oftare och ibland mer sällan och så kan även kombinationen med medicineringen ha betydelse för utfallet. Det är svårt att säga vad bekymret skulle kunna vara utifrån ett generellt perspektiv, men det brukar som sagt vara en okomplicerad process.

”Frustrerad”

Det som hade kunnat vara en skön och behaglig semester för Oldsberg riskerar nu mest att handla om att komma till bukt med hans krånglande hjärta:

– Jag är frustrerad över att vi inte kommer till en lösning. Jag känner det och tänker på det varje dag, det känns obekvämt, säger han. 

– Men jag planerar att jobba på som vanligt. Vi börjar med en ny säsong av ”Bingolotto” den 27 augusti, och då tänker jag vara där, fortsätter Ingvar Oldsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM