Mejla

Jan-Olov Andersson

Pernilla Wahlgren borde bli stora vinnaren på Kristallengalan

Det såg nog inte många komma i höstas. Att familjen Wahlgren, med Pernilla i spetsen, kan knalla hem som Kristallengalans stora vinnare.

Om så blir fallet, är det faktiskt inte helt oförtjänt.

Tv-branschens Kristallengala. Ännu mer förtalad än filmvärldens Guldbaggegala. Då kanalerna har turats om att sända den ända sedan starten 2005, har det varit rena berg-och-dalbanan både stil- och kvalitetsmässigt. Kutymen brukar vara att den alltid är kass, men så enkelt har det förstås inte varit.

Däremot är det, till skillnad från filmgalan (där det också finns saker och ting att diskutera), ett jäkla virrvarr när det gäller kategorier och hur man behandlar dem. Finns det en klockren gräns mellan vad som är dokusåpa och reality-tv? Och när det gäller skådespelarpriset blandar man hejvilt huvud- och biroller.

Sedan har framför allt SVT en benägenhet att hellre lyfta fram nya tv-profiler, och/eller sådana man vill ska bli ännu större tv-profiler hos just dem, än gamla trotjänare, i kategorier där tv-tittarna ska rösta.

Aftonbladets avslöjande fällde pamp

Ingen vid sina sinnens fulla bruk bland SVT-cheferna kan väl till exempel på allvar tycka att Clara Henry – som var en tredjedel av en bara halvlyckad programledartrio för Melodifestivalen i våras – har varit SVT:s bästa kvinnliga programledare senaste året.
Med allt fler tv-kanaler och streamingtjänster, blir det också allt svårare att jämföra helt olika program som hamnat i samma kategori.

Som i Årets granskning 2017.

200 sekunder” i Aftonbladet-tv/Viafree är mer som ett kort tv-reportage i en nyhetssändning. Men avslöjandet om krognotor fick en fackpamp på fall. ”Fallet Kevin” (SVT) var årets kanske mest uppmärksammade program. Med all rätt. Men det var också onödigt utdraget. Och har fått kritik för Dan Josefssons arbetsmetoder. ”Pojkarna från Fittja” (SVT) innehöll inget avslöjande på det sättet. Men när Janne Josefsson åter mötte några förortskillar, nu vuxna, blev det oerhört engagerande och känslostarkt. Vad var bäst? Avslöjandet i sig? Programmet i sig?

Modigt självutlämnande

Största överraskningen i år måste väl ändå vara Kanal 5:s ”Wahlgrens värld”.

Jag skrev redan efter premiäravsnittet att det var befriande att en sådan kändis som Pernilla Wahlgren gick med på att visa upp en så föga smickrande, om än självironisk, bild av sig själv.

Det intrycket förstärktes sedan för varje avsnitt. Hela familjen ställde upp helhjärtat i en programserie som var modigt självutlämnande och samtidigt underhållande.

Det fanns i och för sig många bättre program än ”Wahlgrens värld”.

Men i de kategorier de tävlar (Årets program, Årets tv-personlighet, Årets realityprogram) och med tanke på vilka andra som är nominerade, får Pernilla för min del gärna gå hem med hela famnen full av Kristaller efter SVT:s sändning fredag 1 september.

Publisert:

LÄS VIDARE