Amerikanska punkikonen Wayne Kramer död

Blev 75 år

TT-AP

Publicerad 2024-02-03

Wayne Kramer, en av grundarna bakom Detroitbandet MC5 som influerade en rad band som The Clash och Rage Against The Machine, har avlidit vid en ålder av 75 år.

Wayne Kramer dog inlagd på ett sjukhus i Los Angelees, där han vårdades för cancer, uppger hans nära vän och kollega Jason Heath.

Under några år i skiftet mellan 1960- och 1970-talen var MC5 – som förutom Kramer ursprungligen bestod av Fred “Sonic” Smith, Rob Tyner, Michael Davis och Dennis “Machine Gun” Thompson – mer eller mindre synonymt med den rådande tidsandan och kom med sin råa och kompromisslösa musik att bli legendariska.

Wayne Kramer. Arkivbild.

Gitarristens sorg

Rent försäljningsmässigt gjorde bandet – vars kändaste låt är “Kick out the jams” – blygsamt ifrån sig. Men deras inflytande var omvittnat stort, inte minst kombinationen av hård musik och politiska budskap som blev två av hörnstenarna när punkvågen drog i gång på allvar under 1970-talet.

En som sörjer Wayne Kramers bortgång är Rage Against The Machine-gitarristen Tom Morello.

”Han stod för en unik blandning av djup visdom, fullständig medkänsla, en fantastisk empatisk förmåga och övertygad envishet. Hans band the MC5 uppfann i princip punkmusiken”, skriver Morello i ett inlägg på Instagram.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln