Lill Lindfors

Lill Lindfors fyller 80: ”Firar med hundpromenad”

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

Lill Lindfors firar sin 80-årsdag på Öland.

Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN

NÖJE

Idag, tisdag, fyller folkkära artisten Lill Lindfors 80 år.

Men något storslaget firande blir det inte.

– Jag har allvarliga planer på att flytta 80-årsdagen till 2021. Man kan alltså gratulera mig på 79-årsdagen idag, säger hon till Aftonbladet.

Artisten Lill Lindfors har haft en lång och imponerande karriär. Hon arbetar alltjämt och ger konserter och föreställningar, åtminstone innan coronakrisen satte käppar i hjulet för henne och alla andra.

I skrivande stund bor hon på sitt älskade Öland med maken Anders Byström där hon går promenader med hunden och håller rösten i trim för kommande friska, konsertfyllda tider.

Lill Lindfors poängterar att hon och maken inte är sommargäster på Öland, vilken kan väcka irritation bland ortsbefolkningen, utan att de är skriva på ön och därmed bofasta.

På tisdag den här veckan fyller Lill Lindfors 80 år. Hon kan se tillbaka på ett makalöst värv med låtar som ”Du är den ende”, Min samba” och ”Musik ska byggas utav glädje” på sitt cv. Lägg till en fantastisk scenkarriär där hon har arbetat med bland andra Hasse & Tage, Karl Gerhard, Lars Ekborg och Carl-Gustaf Lindstedt.

Hur ska födelsedagen firas?

– Jag har allvarliga planer på att flytta 80-årsdagen till 2021. Eftersom jag har flyttat alla konserter så flyttar jag den ett år framåt. Man kan alltså gratulera mig på 79-årsdagen idag, säger Lill Lindfors skämtsamt.

Lill Lindfors har tvingats flytta fram alla konserter på grund av coronaviruset.

Foto: Bendiksby, Terje / TT NYHETSBYRÅN

Hur ska dagen firas?

– I väldig lugn och ro med långa promenader i skogen med hunden och njuta av att man lever om man får säga så. Magnolian blommar, äggen är färska, vi har nämligen tretton stycken höns, och själen lyfts av all musik man kan få in.

Hur känns det att fylla 80?

– Det känns bra tycker jag, det har varit ett intensivt år, arbetsmässigt och som artist. Men nu tar jag det lugnare av naturliga skäl, nu ska jag ta itu med saker som ligger under rubriken ”sen ska jag”...

Vad är det?

– Jag ska inte dödsstäda utan jag har väldigt många videoband, alltså gamla videoband från olika program som jag ska gå igenom. Jag har en liten videobandspelare så jag ska titta igenom dem och se vad som ska vara kvar för omvärlden och min dotter. Man får tänka igenom vad man ska spara i evigheter. Jag har en studio i Stockholm där jag har arbetsmaterial, men här har jag mängder av bilder och klipp, inspelningar och manus.

Hur känns det när du blickar tillbaka på din karriär?

– Det går inte riktigt att svara på, jag är nog mest stolt över att jag tar min publik på allvar. Det som har varit roligt är att jag har fått ägna mig åt så många olika typer av underhållning och olika genrer. Olika typer av musik, olika iscensättningar. Jag har verkligen från början haft möjlighet att lära mig mycket från olika håll. Från andra skådespelare, jag började på revysidan och sedan blev jag känd och så fick jag börja spela in skivor efter det. Jag har väl stått på scenen sedan gymnasiet, jag räknar från 1961 då jag gjorde mitt första professionella framträdande. Det blir 59 år, snart 60 år.

Lill Lindfors i Stockholm 1978.

Foto: SvP/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även om det är inställt så är det ändå Eurovision-tider – hur går tankarna kring din ikoniska klänning som du ”tappade” i direktsändning 1985?

– Den har jag sett så många gånger så jag orkar inte titta tillbaka på det. Men jag får skylla mig själv för det var min idé, jag blir påmind om det hela tiden i olika former. Det är väl det som kommer att stå, det var hon som tappade kjolen...

Du känns stark och pigg och ser oförskämt fräsch ut – hur håller du dig i form?

– Jag skulle säga att det från början är val av bra föräldrar. Genetiken spelar sin roll, sedan gäller det att ta tillvara på den gåvan som man har fått med sig, de gener som är bra. Då frågar ni ”vilka är de dåliga generna?”, det är en bra fråga, det tänker inte jag berätta om.

Hur går tankarna kring corona?

– Jag går och handlar då och då och försöker passa tider då det är lite folk. Vi har inte haft något utbrott på Öland egentligen, men däremot har jag silkesvantar på mig för allt jag tar i. Jag är väldigt försiktig, man kan beställa matkassar, men det jag saknar mest är socialt umgänge. Att sitta samlade kring ett middagsbord, det saknar jag. Det nära samtalet, det saknar jag. Även om maken försöker göra det bästa han kan så kan han inte fylla tomrummet efter väninnor, det kan han inte ersätta. Jag vill också påpeka att vi är väldigt privilegierade som kan leva här på Öland, vi har det jättebra jämfört med många andra som har det svårt.

Lill Lindfors med Brasse Brännström och Magnus Härenstam under sin gemensamma krogshow på Berns 1973.

Foto: Aftonbladet

Hur ser sommarplanerna ut?

– Vi ska vara på Öland och fortsätta gå omkring med det här frågetecknet som är idag. Jag har flyttat fram flera konserter och där finns frågetecknet, blir det ens av i år. Det finns en stor osäkerhet för vi artister har ofta lång framförhållning. Men i augusti har jag flera saker bokade, jag ska sjunga på utdelningen av Cornelis-stipendiet så det gäller att hålla rösten igång. Eftersom jag är äldre så är det ännu viktigare att sjunga varje dag, jag sjunger för mig själv med hunden som publik. 

Till sist en klassisk fråga – vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag kan säga vad jag längtar efter mest av allt just nu och det är min dotter och mitt barnbarn, det går ganska bra med Facetime, men att få krama om dem, det saknar jag. Det får ni gärna skriva.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Lill Lindfors

LÄS VIDARE

Så gick det sen för ”Idol”-favoriterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Lill Lindfors

Öland

Musik