Stjärnan tänkte stjäla från Star wars

”Jag ville alltid ha dem”

avMagnus Sundholm

Publicerad:

HOLLYWOOD

När John Boyega och Daisy Ridley gjorde första filmen i senaste Star Wars-trilogin visste de inte hur rollerna som Finn och Rey skulle påverka deras liv.

Nu, när de sätter punkt med den tredje delen,”Rise of Skywalker”, summerar 27-årige Boyega förändringarna.

– Jag har blivit företagsledare och Daisy har skaffat sig dyra vanor.

Han säger det med glimten i ögat när han i mörka byxor och grå polotröja tar emot i den mässhall i Los Angeles som för dagen gjorts om till flera mindre tv-studior. Ändå ligger det en viss sanning i uttalandet.

Uppmärksamheten, succén och det växande kändisskapet har gjort att Londonfödde Boyega inte bara startat eget produktionsbolag utan också fått fart på det.

– Ju mer man tar sig in i den här branschen, desto större kontroll vill man ha över karriären. Som skådis är man väldigt mycket i händerna på andra personer. Mest sitter man och väntar på att någon ska ringa och erbjuda en roll, säger han.

– Hälften av de kompisar jag vuxit upp med i London är skådisar. Flera av dem är välkända. Nu kan vi samarbeta och bygga upp det vi vill.

Första projektet från hans bolag Upperroom Entertainment kom i fjol, ”Pacific rim: uprising”.

Foto: Joel Ryan / TT / NTB Scanpix
John Boyega

Rika personer

– Det var en lansering som snabbt satte mitt företag på kartan. Tack vare ”Star wars” behövde jag inte kämpa för att kunna hoppa på en riktig bra möjlighet. Nu har ”Uprising” gjort att jag kan få igenom andra projekt.

· Det här med Daisy, då?

– Vi gav varandra presenter sista dagen på ”Star wars”. Hon gillar att baka så jag gav henne en hel samling bakningsprylar. Själv fick jag en exakt kopia av serumet från Spiderman. Det användes under filminspelningen. Det är sånt rika personer köper (skratt). Daisy har förändrats (skratt).

Tillsammans med henne och Oscar Isaac (som porträtterar Poe Dameron), har han levt med ”Star War”s i sex år.

– Jag är nöjd med slutet. Jag ville alltid att Finns resa skulle sträcka sig över hela trilogin. Och vid varje slut ville jag att man skulle undra över vad som sker med honom. Det blir nog likadant den här gången också.

På frågan hur han själv förändrats under de här åren rycker han på axlarna.

– Mer än något annat har jag fått perspektiv och sett hur sånt här funkar, vad kändisskapet är. Jag tycker också att jag har vuxit som person. Men jag har sett förändringar i alla. Det har varit coolt att se oss bli äldre, för Oscar att få barn, för Daisy att ta för sig. Vi började alla våra vuxna liv under ”Star wars”.

Med sig från inspelningarna tar han andra, mer konkreta minnen.

– Sista dagen kom en av producenterna och gav mig Finns maskingevär, väst och jacka. Jag hade alltid velat ha dem. Hade jag inte fått dem hade jag stulit dem (skratt).

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM