Minnesstund för Arne Weise med snittar och bubbel

Arne Weise hyllades av familjen och vännerna efter begravningen med en hemlig minnesstund i sann premiäranda med bubbel och snittar.

Platsen blev favoritstället Ulla Winbladh där han planerade att fira sin 90-årsdag om några månader.

– Det var väldigt fint ordnat allting, säger dottern Marie-Louise Weise till Aftonbladet.

När tv-legenden Arne Weise fyllde 80 år 2010 tog han emot gästerna i en guldtron på sin favoritrestaurang Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm. Proceduren upprepades fem år senare när han fyllde 85 år.

När Aftonbladet i somras träffade Arne Weise på det äldreboende dit han flyttat några månader tidigare så förklarade han sin sista vilja; att få fylla 90 år och ha mottagningen på just Ulla Winbladh. Det betonade han även för undertecknade i en stor intervju sommaren 2018.

– När jag fyller 90 år ska det bli stor fest här! Det ser jag verkligen fram emot.

Så blev det inte. Arne Weise avled den 25 september, bara fem månader innan sin 90-årsdag.

I torsdag begravdes den älskade tv-profilen i Högalidskyrkan på Södermalm i Stockholm. Exfrun Agneta Malmborg och barnen Andreas och Anna Weise var på plats liksom Arnes dotter Marie-Louise som han har från äktenskapet med Els-Marie Sundin.

Marie Louise höll ett innerligt och uppskattat tal till sin pappa i kyrkan. Dagen efter berättar Marie-Louise att de hade anordnat en hemlig minnesstund på Ulla Winbladh efter begravningsakten för släkt och vänner. Arne Weise älskade inte bara Ulla Winbladh, han älskade också kändisfester och röda mattor och minnesstunden blev en hyllning i sann premiäranda.

– Vi hade en sammankomst direkt efter på Ulla Winbladh som var pappas favoritkrog. Det var jättefint, vi åt snittar och drack kaffe och bubbel. Det var de närmaste som var där, kusiner, släkt och vänner. Det var väldigt fint ordnat allting. Han ville ju fira sin 90-årsdag där, men nu blev det så här istället.

Marie-Louise Weise är trött dagen efter begravningen men betonar att livet går vidare.

– Det är märkligt när ens förälder går bort, min mamma gick bort för två år sedan och nu pappa. Det är jobbigt att bli föräldralös. Men det var en fin begravning, han blev ändå 89 år och det var skönt att han fick somna in. Döden kom som en befrielse, den gör ju det när man är så passa gammal och det känns skönt att ha fått ta avsked, säger hon och fortsätter:

– Han har levt sitt långa liv och för pappa var livet tv, att få arbeta. Han vigde sitt liv åt detta, innan han dog så hade han ingenting kvar.

Marie-Louise Weise är glad att dagen gick helt enligt plan:

– Jag tycker det var en fin begravning, det finns inte så mycket mer att säga. Den var precis så som pappa hade velat ha den.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN