Åtta av med jobbet när ”Sommar med Ernst” gjordes om

Parhästen inte med – Kirchsteiger fick ringa runt till kollegorna: ”Älskar att vara med Mackan på somrarna”

Parhästen Mackan Nylén fick stryka på foten när ”Sommar med Ernst” gjordes om i coronakrisen.

Totalt fick åtta av 13 medarbetare beskedet att de inte längre hade något jobb när TV4 bantade succéprogrammet.

– Jag ringde runt och pratade med alla, säger Ernst Kirchsteiger.

Istället för en kraftstation, ett sommartorp eller herrgårdsflygel ägnar sig Ernst Kirchsteiger, 62, åt tillbakablickar och småfix i årets säsong av ”Sommar med Ernst”.

För att överhuvud taget få till ett program mitt under rådande coronapandemi tvingades TV4 att helt tänka om och skapa en specialversion av den populära sommarserien. Där återvänder Ernst till ett tidigare renoveringsobjekt, huset i vid Hjälmarens strand i Åsbyviken utanför Örebro som stod i centrum för ”Sommar med Ernst” 2014.

”Alla förstod”

Samtidigt gör han tillbakablickar med olika teman för varje avsnitt. I första avsnittet en djupdykning i olika trädgårdar som gjorts om, den här veckan blir det fokus på kök som fixats till under tidigare säsonger.

Ernst Kirchsteiger har färre kollegor i årets säsong av ”Sommar med Ernst”.
Ernst Kirchsteiger har färre kollegor i årets säsong av ”Sommar med Ernst”.

När 10 inspelningsveckor blev till tre och av hänsyn till oro för corona bantades också inspelningsteamet från 13 till fem personer. En av dem som fick stryka på foten är populära parhästen Marcus ”Mackan” Nylén, 35.

– Han är med i återblickarna. I och med att vi inte gör nåt större projekt blev det så. Han brukar inte vara med på jularna heller, utan mer när vi reser stora konstruktioner och så, säger Ernst Kirchsteiger.

Programledaren säger att de i inspelningsteamet som inte längre kunde vara med förstod varför när de fick beskedet från TV4 och produktionsbolaget.

– Alla förstod. Pandemin hade blommat upp och det var inget annat än såna diskussioner. Många var glada att vi inte ställde in helt och hållet. Det var inga konstigheter alls.

 Marcus ”Mackan” Nylén i ”Sommar med Ernst” på TV4.
Marcus ”Mackan” Nylén i ”Sommar med Ernst” på TV4.

Ernst ringde runt: ”Pratade ut”

Kändes det tungt att behöva fatta det beslutet, att alla inte kunde vara med?

– Ja, eller egentligen var det en logik av att man gör en annan typ av program, så vi behöver inte alla, för att vi gör som vi brukar göra på jularna. Så det var egentligen inte så tungt. Men jag ringde runt och pratade med alla. vi har ju lärt känna varandra så mycket som vi har jobbat tillsammans i så många år, säger Ernst Kirchsteiger.

Därför saknade han också sina kollegor under årets nedkortade inspelning.

– Det faktum att vi inte fick vara tillsammans den här sommaren allihop som vi brukar, det är klart att det är tråkigt. Men är man vänner så har man kontakt i alla fall så får man prata ut lite.

Och förhoppningsvis kan både Mackan och övriga kollegor återvända till nästa säsong igen.

– Jag älskar att jobba i de här projekten, jag älskar att vara med Mackan på somrarna, jag älskar vad vi åstadkommer tillsammans. det är verkligen kul, med ordets absolut renaste betydelse, säger Ernst Kirchsteiger.

Aftonbladet har utan framgång sökt Marcus Nylén.

”Sommar med Ernst” sänds torsdagar 20.00 på TV4.

Marcus Nylén med Ernst Kirchsteiger i en tidigare säsong av ”Sommar med Ernst”.
Marcus Nylén med Ernst Kirchsteiger i en tidigare säsong av ”Sommar med Ernst”.
Publisert:

LÄS VIDARE