Benny Andersson

Benny Andersson om nya turnén

”Vi får energi när publiken dansar”

Av: 

Jens Peterson

NÖJE

Det är tre år sedan sist. Benny Anderssons orkester övar in de nya låtarna till sommarens turné. Som besöker en del bekanta platser och några nya. Precis som musiken.

Populära perenner blandas med nya blommor i sommarens bukett.

- Vi har bytt fyra-fem låtar mot sådant vi inte spelat på 17 år, säger Benny Andersson. Plus ett par nyskrivna och ett par låtar till som kommer från en annan orkester...

Bitar från Bennys tidigare musikliv i Hep Stars och ABBA har dykt upp under konserterna sedan starten 2001.

Benny Anderssons orkester släppte ett par nya sånger i juni. Både poplåten ”Om du var jag” och schottisen ”Lyckan kommer, lyckan går” lär dyka upp under årets konserter. BAO spelar musik av många slag.

- Jag utgick från det vi hade för tre år sedan. Det kändes bra, säger Benny Andersson. Men vi vill inte göra exakt samma.

Ni spelar på åtta ställen i år. Hur har ni valt?

- Det är platser vi gillar att återkomma till, men det är inte alltid samma venue. Eskilstuna har vi inte varit tidigare. Där bodde jag som barn, säger Benny Andersson. På Skansen väljer vi Solliden så det finns plats att dansa.

Dansen är en viktig del av kvällen?

- Den betyder jättemycket. Annars skulle vi inte spela i fyra timmar och inte med den repertoaren. VI får energi tillbaks från publiken och vi behöver inte uppträda. I varje fall inte jag, säger Benny Andersson.

”Lyckan kommer, lyckan går” - Benny Andersson och Tommy Körberg repeterar sommarens färska låtar.

När var du själv ute och dansade?

- Jag har aldrig varit ute och dansat... jo, på ungdomsgården i Vällingby i slutet av 1950-talet. Sedan dess icke.

Även Helen Sjöholm håller sig på scen.

- Ute och dansade?! Jag går ut och äter och lyssnar på tysthet för jag har många barn hemma. Om du frågar musiker är det värsta straffet att dansa. Men om jag måste dansa får det bli en tryckare. Man kan mest stå och hänga på den man dansar med.

När tog Kalle Moraeus några danssteg?

- Du, jag har nog aldrig varit ute och dansat. Som musiker är man helt värdelös på att dansa. Jag är inget fan av dans och har till och med inskrivet i mina kontrakt att jag dansar inte, säger Kalle Moraeus.

Och Tommy Körberg?

- Jag dansade till Count Basie på Berns 1968. Foxtrot kan man ju, säger Tommy Körberg. Jag spelade i tv-serien ”Finaste familjen” och då fick vi lektioner i tango. Nej, organiserad förflyttning är inget för mig så ”Lets dance” kan vi glömma.

Vilka låtar ser du fram emot att sjunga?

- ”Fait accompli” är alltid kul, den fäster hos publiken och det är ovanligt med skilsmässolåtar, säger Tommy Körberg. ”Jag hör” är en mycket bra komposition. Jag tänkte att den var för dramatisk för en danskväll, men Benny vill göra den. Vi citerar Cohen: ”Allvar är ett nöje som vi måste unna oss”.

ANNONS

Ellos erbjuder 30% rabatt* på dyraste varan, gäller på fler än 500 varumärken. Din kod: 455709

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Tommy Körberg, Kalle Moraeus och Helen Sjöholm sköter sången i Benny Anderssons 15-mannaorkester.
Publisert:

LÄS VIDARE

Benny Andersson på turné – med spelglädje, korv och ofrivillig badare

ÄMNEN I ARTIKELN

Benny Andersson

Kalle Moraeus

Tommy Körberg

Benny Anderssons orkester

Helen Sjöholm