Asap Rocky dömd för misshandel i Stockholm

Åklagaren: ”Ser inte något annat än fängelse”

ASAP Rocky släpptes på fri fot

Av: 

Adam Westin

Jamshid Jamshidi

NÖJE

Under sista rättegångsdagen yrkade åklagaren på att ASAP Rocky skulle dömas till sex månaders fängelse – ett hårdare straff än de andra två åtalade.

– Av flera skäl ser jag inte att något annat än fängelse kan bli aktuellt, säger åklagaren Daniel Suneson.

Samtidigt beslutade tingsrätten att släppa rapstjärnan skulle på fri fot – efter en månad i häktet.

ASAP Rocky-rättegången
 • Maria-Elena Zelaya
  DELA

  Nu avslutar vi den här direktrapporteringen. Tack till alla som följt vår tråd och bidragit med många intressanta frågor. God kväll! 

 • Jamshid Jamshidi
  DELA

  Ett privatjet på Arlanda flygplats väntar på rapstjärnen, uppger källor för Aftonbladet.

 • Jamshid Jamshidi
  DELA

  Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer ASAP Rocky lämna landet i kväll. Källor uppger för Aftonbladet att förberedelserna på Arlanda är i gång.

 • Maria-Elena Zelaya
  DELA

  Strax efter presskonferensen meddelar Lili Assefa, grundaren av PR-byrån Assefa Communication som har hand om ASAP Rockys PR i Sverige, att de inte kommer att uttala sig mer än att de är nöjda över beskedet. 

  – Slobodan Jovicic har berättat allt, vi har gjort tydligt att detta var förväntat och att killarna är glada. ASAP Rockys mamma kommer inte att uttala sig. Nu är det klart, säger hon.

 • Jamshid Jamshidi
  DELA

  President Donald Trump kommenterar frisläppandet:

Den tredje och sista dagen i Stockholms tingsrätt avslutades med slutpläderingar, i rättegången där Rakim Mayers och två medarbetare står åtalade för misshandel.

För att bedöma straffvärdet har kammaråklagaren Daniel Suneson gått igenom fem hovrättsdomar som han jämför med.

Vill att ASAP Rocky hålls fortsatt häktad

Hade straffvärdet i ASAP Rocky-fallet varit tre, fyra månaders fängelse, hade kammaråklagaren kunnat tänka sig villkorlig dom och samhällstjänst, vilket ASAP Rocky önskat.

– Men nu är vi uppe enligt min uppfattning på sex månader. Av flera skäl ser jag inte att något annat än fängelse kan bli aktuellt, det är för högt straffvärde. Och jag tror också att det skulle vara svårt att genomföra rent praktiskt.

Om någon ska dömas hårdare än någon annan är det ASAP Rocky, säger kammaråklagaren.

– Min uppfattning är att Rakim Mayers bör dömas något hårdare än övriga i så fall, eftersom han döms även för kastet, säger Daniel Suneson.

Skulle ASAP Rocky och de två andra männen dömas till sex månaders fängelse så är åklagarens uppfattning att de ska sitta kvar i häktet på grund av flyktfaran. Han anser att det är proportionerligt.

Men om straffvärdet skulle bli lägre än sex månader, om tingsrätten till exempel inte bedömer att det kan styrkas att en flaska använts, så skulle häktning däremot inte vara aktuell, anser Daniel Suneson i sin slutplädering.

Jovicic: Cirkusen drar vidare

Rakim Mayers advokat Slobodan Jovicic inledde sin slutplädering med att ställa fram en champagneflaska på bordet framför rättens ordförande. Flaskan skickades runt bland domaren och nämndemännen, för att de skulle få känna hur hård och tung flaskan är. Jovicic menade att 19-åringens skador skulle vara betydligt större, om han hade blivit slagen med flaskan.

Jovicic lovordade sedan åklagaren Daniel Suneson, som varit sober och eftertänksam.

– Cirkusen här ute kommer att dra vidare. Kameror och reflektorer kommer att slockna, och trängseln kommer att skingra sig. Medan showen slår sig ner någon annanstans så kommer vi, rättens ledamöter, att återvända på måndag till nya uppgifter, sade Slobodan Jovicic.

Enligt advokaten har Rakim Mayers varken begått gärningen i samförstånd med de andra, eller sparkat på 19-åringen. Däremot trampat på.

Hans slutsats är att åklagarens gärningsbeskrivning inte har stöd i bevisen.

– Jag anser att min klient ska frikännas och att han i dag ska försättas på fri fot, avslutar Slobodan Jovicic.

”Aldrig haft klient som är så rädd”

Målsägandebiträde till 19-åringen säger att Rakim Mayers har betett sig utmärkt i rätten och är mycket ”hövlig, charmig och trevlig”.

– Dessvärre, liksom som jag tolkar åklagaren, måste jag ändå ha stora invändningar vad gäller trovärdigheten. Det har att göra med att man har ändrat sin berättelse i vissa avseenden, säger Magnus Strömberg.

Målsägandebiträdet säger att hans klient önskar ASAP Rocky och övriga åtalade allt gott, och aldrig ville aldrig att den här situationen skulle uppkomma. Men 19-åringen är mycket traumatiserad, enligt Strömberg. På 20 år som advokat har Magnus Strömberg ”aldrig haft en klient som har varit så rädd”.

– Det har att göra med vad han utsattes för.

Strömberg yrkar på 139 700 kronor i skadestånd.

Livvakten hördes i rätten

Den sista rättegångsdagen gick framförallt ut på att höra vittnen – bland annat två unga kvinnor som var på plats vid händelsen, 19-åringens kompis som var inblandad, och ASAP Rockys livvakt.

Livvakten berättade hur han gång på gång bad 19-åringen att ge sig iväg. Han tyckte att 19-åringens ögon var glansiga och att han framstod som mer och mer galen och oberäknelig.

– I USA, när någon kommer tillbaka och besvärar en för andra gången uppgår det till trakasseri. Då är du tillåten att skydda dig själv, säger livvakten.

När 19-åringen svingade sina hörlurar mot livvakten fick han ett skärsår mellan fingrarna som inte läkt förrän nyligen, sade han i rätten.

Livvakten trodde att det som utlöst slagsmålet var att 19-åringen blivit arg när några unga kvinnor kom fram till ASAP Rocky och sa att de blivit tafsade på av 19-åringen och hans vän.

– När han svingade mot mig nuddade det mig lätt, men jag flyttade mig ur vägen. Då kom Rocky till mitt försvar, för han såg att det var två mot en situation.

Livvakten trodde också att 19-åringen hade något vasst i handen.

PODD Allt om rättegången mot ASAP Rocky – de viktigaste bevisen som kan fälla stjärnan

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om varför en krossad glasflaska och ett fåtal SMS kan avgöra ASAP Rockys framtid.  

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Asap Rocky dömd för misshandel i Stockholm

LÄS VIDARE

Här lämnar ASAP Rocky Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Asap Rocky dömd för misshandel i Stockholm

Asap Rocky

Brott

Slobodan Jovicic

Stockholms tingsrätt

AB Voice