Tredje gången gillt för Steve Sem-Sandberg?

Av:  TT

De svenska författarna Steve Sem-Sandberg och Johan Jönson är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. För Steve Sem-Sandberg kan det bli tredje gången gillt.

Johan Jönson är nominerad för sin tvillingdiktsamling "Marginalia/Xterminalia".

– Det fina är väl att den allmänna kräftgången för boken pausas, och att någon stackare kanske hittar till den. Men det skulle förvåna mig oerhört om jag vann, säger han.

Sedan genombrottsboken "Efter arbetsschema", som även den blev nominerad till samma pris, har ekonomisk stress, klasshat och arbete varit återkommande teman i Jönsons lyrik, så även i tvillingboken som med sina 250 sidor är avsevärt tunnare än de tegelstenar som han har gett ut tidigare.

– Man gör en ny bok för att den förra var ett misstag, och tänker att "nu jävlar ska jag få till det". Det är en serie kontinuerliga misslyckanden som gör att man skriver nya böcker, så ser jag på det.

"Busenkla att läsa"

"Marginalia", den första delen, beskriver han som enkel och monoton, och den andra som närmast vildsint. I "Xterminala" skriver Jönson om ett våld som vi kanske inte känner rent fysiskt på våra kroppar men som vi tar del av i texter och bilder.

– Den är extremt fylld av texter som svarar på våldsamheter, död och negativitet, men min teori har varit att det delvis är det som – paradoxalt nog – håller oss vid liv, vilket man helst inte vill veta av.

– Det låter krångligt, men böckerna är busenkla att läsa, och lite roliga.

Den andra svenska nomineringen går till Steve Sem-Sandberg vars kritikerhyllade roman "W" var en av favoriterna till Augustpriset i höstas. Nu är han nominerad till två andra priser.

– Jag är jätteglad, det här är ett stort och prestigefyllt pris, själva nomineringen är rolig i sig, säger Steve Sem-Sandberg som har haft chansen att få Nordiska rådets litteraturpris två gånger tidigare: Även romanerna "Ravensbrück" och "De fattiga i Lódz" blev nominerade.

En trasig man

"W" är Steve Sem-Sandbergs berättelse om soldaten Woyzeck som högg ihjäl sin älskade. Men där dramatikern Georg Büchner i sin klassiska pjäs såg ett passionsdrama skildrar Steve Sem-Sandberg snarare en trasig man under svår posttraumatisk stress som saknar orden och språket för att uttrycka sitt inre liv.

– "W" fick ju inte Augustpriset men med den här nomineringen och den till Sveriges Radios romanpris känns det ändå som den har nått fram och ut, och det är jag väldigt glad för. Det har varit ett maratonarbete, säger han.

Bland konkurrenterna finns den kontroversielle danske poeten Yahya Hassan och hans andra diktsamling "Yahya Hassan 2". Hans sensationella debut, "Yahya Hassan", sålde i 100 000 exemplar och även uppföljaren, på svenska i april, består av självbiografisk dikt i versaler. Den här gången skriver Hassan om sin fängelsevistelse men också om att vara "husblatte" hos den danska kultureliten.

Publisert: