Sven-Erik Magnusson död

Vännerna om sorgen: ”Sven-Erik gick bort för tidigt”

Av: 

Joni Nykänen

NÖJE

KARLSTAD. Vännerna samlades för att ta farväl av den folkkära dansbandsstjärnan Sven-Erik Magnusson.

– Han gick bort för tidigt. Den saken är klar, säger Christer Sjögren till Nöjesbladet.

Sven-Ingvars-sångaren Sven-Erik Magnussons släkt och vänner samlades i domkyrkan i Karlstad under torsdagseftermiddagen för en känslosam begravningsceremoni som gick i musikens tecken.

Familjen valde att hålla en kyrklig begravning där biskop emeritus Esbjörn Hagberg var officiant.

Efter ceremonin uttryckte flera av Magnussons vänner sin sorg.

– Det är för mig på två olika vis. Dels som en god vän, men också som kollega, eftersom vi har jobbat mycket och bott i samma stad. Även umgåtts privat. Jag började i band när jag var 14 år och då var han redan etablerad och på topplistorna. Ur den synvinkeln är det en legend som har gått ur tiden. Just nu är han dock bara min goda vän. Så det är väldigt tråkigt, säger Christer Sjögren.

– Det är en tung dag. Han gick bort för tidigt. Den saken är klar, fortsätter han.

Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson förklarade att Sven-Erik Magnusson har funnits med under hela hans liv som förebild. Jönsson beskriver en gränsöverskridande artist.

– Folk hackade på honom när han gav in sig på Fröding-låtar, men han visade att han kunde även det där. Han var sådan som jag alltid skulle ha velat vara. En sådan idol var han för mig. När jag hörde att han hade blivit sjuk så sa jag att var hans begravning än är och när – så kommer jag att gå dit. Jag måste hedra honom, säger Olle Jönsson.

– När Sven-Erik sjöng ”Så många mil, så många år” visste han nog vad det handlade om. Jag tänker lite på David Bowie som gjorde sina sista låtar och visste vad det handlade om. Sven-Erik sjöng låten med sådan inlevelse, fortsätter Jönsson, och förklarar att det var en tid sedan som de senast hördes.

– Men det var roligt att prata med honom för att han var så jordnära.

Sven-Erik Magnusson dog den 22 mars i år efter en tids sjukdom, 74 år gammal.

I kyrkan uppträdde Sven-Eriks son Oscar, tillsammans med det övriga Sven-Ingvars, med låten ”Så många mil, så många år”.

– Jag ser Sven-Erik som ett monument inom svensk kulturhistoria. Jag minns honom som en kompis och arbetskamrat, och även hans energi. Oscar ville spela ”Så många mil” och den var väldigt mycket Sven-Erik. Så det var fint att få göra den, säger Staffan Ernestam, gitarrist i bandet.

Färjestad-profilen Håkan Loob berättar att hans och Sven-Eriks vägar ofta har mötts i Karlstad.

– Jag vet inte om det är klumpigt uttryckt, men jag minns honom som en väldigt trevlig och glad skit. Oerhört positiv, säger Loob.

– Sven-Erik var ju glad i hockey och vi hade väldigt mycket gemensamt när vi firade SM-guld. Så det blev att vi träffades både då och nu. Vi har barn i samma ålder som har spelat i samma fotbollslag. Han var fantastisk, fortsätter Loob och beskriver ceremonin som ”finstämd och ljus”.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Diggiloo”-artist död – blev 31 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Sven-Erik Magnusson död

Sven-Erik Magnusson

Christer Sjögren