Sonen Oskars hyllning till Siewert Öholm

1 av 3
NÖJE

I morse kom beskedet att Siewert Öholm somnat in 77 år gammal efter att ha insjuknat i levercancer.

Här skriver sonen Oskar en hyllning till sin far.

”Så kom till sist stunden då min pappa fick somna in och lämna jordelivet. Jag har fått förbereda mig en tid, men sorgen är man nog aldrig beredd på när den väl slår till med full kraft.

Min pappa har varit en offentlig person i hela mitt liv. Respekterad och omtyckt, ibland kritiserad och nästan alltid kontroversiell. Men den delen av honom som är lika sann i offentligheten som i det privata är hans mod att stå upp för det han trodde på och genuina nyfikenhet på sin samtid. Ja, han var först i Sverige med att leda debattprogram i teve, men 77 år gammal var han lika lockad av sin samtid när han deklarerade sin förestående död i sociala medier. Ständigt engagerad, alltid närvarande och – i ärlighetens namn – konstant lika road av uppmärksamheten.

När jag var 10 år gammal minns jag att jag läste en intervju med honom där han fick frågan vad han ville lära sina barn. Han svarade med ett ord: civilkurage. Som tioåring hade jag aldrig stött på ordet och jag minns att jag slog upp det i en ordbok.

Men idag är det just det ordet jag främst förknippar med min pappa. Han slogs, i med- eller motvind, för att få ställa sina frågor och berätta sin sanning. Om journalistik, om samhälle och politik, de senaste åren allt mer om sin kristna tro. Han gav mig mina värderingar, även om vi ofta var oense; när jag var riksdagsledamot och röstade ja till könsneutrala äktenskap stod min pappa på Mynttorget och demonstrerade emot. Men han ringde mig efter voteringen och gratulerade mig till att jag följt mina värderingar och han fått följa sina. Det är på många sätt ett av våra absolut roligaste samtal men också kännetecknande för vem han var och den värme och respekt han alltid visade.

Just nu är sorgen kraftfull och omedelbar, hur naturligt det än är att förlora sina föräldrar. Men jag gläds åt att jag fick ta farväl av min pappa och jag gläds åt att producenten Siewert fick regissera sitt eget liv ändå in i slutet. Han är och förblir den mest karismatiska människa jag träffat.”

Oskar Öholm

Nöjesbladet har Oskar Öholms tillåtelse att publicera texten, som ursprungligen publicerades på hans och Siewert Öholms Facebooksida.

ARTIKELN HANDLAR OM