Dramaten-stjärnorna om nedskärningarna: ”Pinsamt”

”Beklagligt att man ska behöva räkna småpengar när det gäller kulturen”

avJakob Meijer, TT

1 av 4

Dramaten gör sig av med personal.

Nu höjs kritiska röster mot beslutet.

– Det är beklagligt att man ska behöva räkna småpengar när det gäller kulturen, säger Dramaten-veteranen Börje Ahlstedt.

Under hösten har förhandlingar pågått mellan teatern och Teaterförbundet. Och nu står det klart att sex personer kommer att sägas upp.

– Det är för jävligt för de som råkar ut för det här, det begriper vem som helst. Men det har sin upprinnelse i hur man hanterar bidragen, hur man hanterar pengarna från början, säger Johan Rabaeus, som gjort över 40 roller på Dramaten.

Skådespelarkollegan Börje Ahlstedt är också starkt kritisk.

– Det har viskats lite och så jag läste tidningen idag. Det är sorgligt, beklagligt att man ska behöva räkna småpengar när det gäller kulturen. Det är dåligt, pinsamt. Det måste jag säga, säger Börje Ahlstedt som debuterade på Dramatens scen redan på 1960-talet.

”Överväldigande sorgligt”

Enligt TT kommer bemanningen behöva minskas med 19 tjänster. Förutom de sex personer som sägs upp sparar man in tjänster genom att inte tillsätta vakanser och pensionsavgångar.

– Man kan tycka det är tråkigt för gamla arbetskamrater. I stort sett är det överväldigande sorgligt. Det är i grunden skitpengar som kulturen och Dramaten får, säger Börje Ahlstedt.

Ger en känga till Alice Bah Kuhnke

I ett pressmeddelande förklarar teaterchefen Eirik Stubø att bidragen från staten inte skrivs upp i samma takt som teaterns ökade kostnader:

”Jag ser det som att teatern nu står inför ett vägskäl: en lösning vore att stänga scener, vilket jag anser är det absolut sämsta alternativet. I stället gör vi besparingar för att frigöra mer pengar till fler teateruppsättningar.”

Johan Rabaeus riktar också en känga mot kulturministern:

– Jag tycker frågan ska vändas till Alice Bah Kuhnke. Hur tror man att en teater ska fungera med det system som är?

Nedskärningarna gäller framför allt personalgrupperna inom tillverkning, scenteknik och administration.

ARTIKELN HANDLAR OM