Rysk regissör och Putinkritiker döms

TT TT-AFP

Publicerad 2020-06-26

Den ryske film- och teaterregissören Kirill Serebrennikov har dömts för förskingring av statliga medel av en domstol i landet.

Den Putinkritiske profilen klarar sig dock undan fängelse.

Serebrennikov är medskylig till att ha förskingrat 129 miljoner rubel i statligt stöd till ett teaterprojekt, slog domstolen i Moskva fast. Enligt domen har Serebrennikov och två av hans tidigare medarbetare tillsammans gjort sig skyldiga till "handlingar för att berika sig själva" och "vilselett anställda på kulturdepartementet".

En fjärde åtalad var omedveten om bedrägeriet, enligt domaren.

Villkorlig dom

Åklagaren yrkade tidigare i veckan på sex års fängelse, men påföljden för Serebrennikov, som nekar till anklagelserna, bestäms till villkorlig dom i tre år. Han ska även betala böter och förbjuds att leda kulturella organisationer.

– Serebrennikovs rehabilitering är möjlig utan ett fängelsestraff, klargjorde domaren.

Anhängare till Serebrennikov hade samlats utanför rättsalen och applåder utbröt när domen presenterades.

– Kirill är förkrossad över domen, men väldigt glad över att få komma hem, sade hans advokat.

Den 50-årige regissören, som under rättegången bar solglasögon och en svart ansiktsmask, ville själv inte kommentera domen. Han har tidigare kallat åtalet mot honom för "löjeväckande".

Hårdför kritiker

Kirill Serebrennikov har haft en framstående position inom den ryska kulturvärlden. Han greps första gången sommaren 2017 och sattes då i husarrest som han släpptes ifrån i april förra året.

Serebrennikov har varit konstnärlig ledare på Gogolcentret i Moskva och ligger bakom ett flertal uppmärksammade scenuppsättningar, bland annat den biografiska balettuppsättningen om Rudolf Nurejev, som stoppades av de ryska myndigheterna inför premiären på den anrika Bolsjojteatern i Moskva.

Serebrennikov har också gjort sig känd som en hårdför kritiker av den ryske presidenten Vladimir Putin. I samband med att hans greps 2017 gick ett flertal ryska kulturpersonligheter ut i en skarp protest mot händelsen – som man ansåg hade politiska motiv.

ANNONS