Örjan Ramberg anmäler SVT: ”Dokumentären vilseleder tittarna”

”Kan inte lämna sitt eget hem på grund av hot”

Dokumentären om Josefin Nilsson i SVT slog tittarrekord med över 1 miljon visningar.

Nu anmäler den tidigare pojkvännen filmen till granskningsnämnden.

– Sändningen drog igång ett drev av en uppretad lynchmobb som förts bakom ljuset, säger Örjan Ramberg i en debattartikel i Aftonbladet idag.

Skådespelaren Örjan Ramberg dömdes 1998 för att ha hotat och misshandlat Josefin Nilsson med en spark i magen med smärta och ömhet som följd. Han fälldes även för skadegörelse, och överträdelse av besöksförbud.

I SVT:s dokumentär beskrivs hur hon fått kroniska, ortopediska skador, bestående men för livet och tvingats till upprepade operationer. Och att hon till följd av det grova våldet tvingats till ett liv som präglats av tung medicinering för sina kroniska smärtor.

Skådespelaren Örjan Ramberg blev bestört över anklagelserna som riktades mot honom.

Han namngavs visserligen inte av SVT. Men eftersom hans tidigare förhållande med den folkkära artisten varit allmänt känt var det inte svårt att förstå vem som avsågs.

– Direkt eller indirekt blir jag anklagad för hennes död, vilket ju är fruktansvärt, sa han till Aftonbladet efter publiceringen i mars och menade att det var ”alldeles uppåt väggarna”.

Örjan Ramberg har sedan dess tagit hjälp av advokater och en anmälan mot SVT är nu inlämnad till granskningsnämnden.

”Osaklig och partisk”

I anmälan dissekeras dokumentären, påstående för påstående. Flera av dem beskrivs som felaktiga och grundlösa av Ramberg. Det görs gällande att SVT brustit när det gäller både kraven på opartiskhet och saklighet.

I anmälan framhålls att det saknas stöd för att koppla ihop de bestående skadorna i ryggen med misshandeln Ramberg dömdes för.

Inget våld mot ryggen nämns varken i domen eller rättsintyget. Hovrättsdomen och rättsintygen är allmänna handlingar och tillgängliga för envar. SVT kan därför inte anses ha gjort en rimlig kontroll före sändningen av dokumentären. Istället för att skildra fakta lämnar SVT uppgifter som inte är korrekta.

Undanhåller viktiga fakta

I anmälan anklagas SVT också för att ha undanhållit betydelsefulla uppgifter. Bland annat att Josefin Nilsson var med om en bilolycka som hon berättade om i en intervju i Expressen 2005, en händelse som gett dagliga smärtor i huvud och nacke. Rubriken löd: ”Hon kämpar med smärtorna”.

”– Vissa dagar är bättre än andra, men ont gör det. Det är något jag tvingas leva med. För att komma tillrätta med smärtorna måste hon då och då äta värktabletter. ”

”Piskade upp lynchmobb”

Dokumentären fick ett enormt genomslag. Enligt Örjan Ramberg gav SVT aldrig honom en möjlighet att bemöta anklagelserna.

Konsekvenserna blev vad Ramberg beskriver som en lynchstämning. I anmälan sägs att 14 835 personer skrev under ett upprop att hans arbetsplats Dramaten skulle bojkottas. Det anordnades demonstrationer utanför teatern vilket senare ledde till att Ramberg vid 71 års ålder blev skild från sin arbetsplats, efter att ha varit verksam som skådespelare i 49 år.

Uppmärksamheten ledde till att tidigare vänner tog avstånd. I sociala medier blev han utsatt för närmast en flod av hat och hot.

Upprörda människor har även stått utanför hans port. Han har fått en mängd av mycket hotfulla brev med anklagelser om att han mördat Josefin Nilsson och utsatts för rena mordhot. Hoten har även drabbat anhöriga.

”Saknar motstycke i modern historia”

Advokat Sargon De Basso, som företräder Örjan Ramberg, säger att reaktionerna på dokumentären blivit så kraftfulla att de saknar motstycke i modern svensk historia.

Dokumentären om Josefin Nilsson innebär att Örjan Ramberg dömts på nytt – för något han inte gjort, enligt advokat Sargon De Basso.
Dokumentären om Josefin Nilsson innebär att Örjan Ramberg dömts på nytt – för något han inte gjort, enligt advokat Sargon De Basso.

Han menar att filmen lett till att Ramberg blivit dömd igen – för något han inte gjort – av en folkdomstol som blivit vilseledd av SVT. Effekten har blivit att Ramberg inte kan lämna sitt eget hem. SVT har, anser han, därigenom också brutit mot bestämmelserna i sändningstillståndet om att respektera privatlivet och beakta tv:s genomslagskraft.

– SVT har brustit i sitt publicistiska ansvar, det har medfört en oproportionerlig skada för min klient, säger Sargon De Basso.

Skadorna betecknas som oöverblickbara.

”Vi har inte namngett”

Martin Vårdstedt, programchef och ansvarig utgivare för SVT Kultur säger i en skriftlig kommentar:

”Angående dokumentären om Josefin Nilsson så har vi yttrat oss till Granskningsnämnden och vi inväntar deras bedömning.

Vi vill inte gå in på detaljfrågor i ett pågående ärende.

Vi tar självklart avstånd från hot och hat och ingen är namngiven i dokumentären. Den handlade om en artist och hennes konstnärskap, liv och död, och där misshandel och rättegång var en del.”

Aftonbladet söker Josefin Nilssons syster Marie Nilsson Lind.

Publisert:

LÄS VIDARE