Universal söker svar om förstörda inspelningar

Av:  TT

Vad förstördes egentligen i den stora branden på Universal studios 2008? Nu ska bolaget ta reda på vad som gått förlorat.

Enligt New York Times brann närmare 500 000 inspelningar upp i den våldsamma branden. Originalinspelningar med bland andra Chuck Berry, Howlin' Wolf, Aretha Franklin, Elton John, Nirvana, Eminem och Snoop Dogg tros ha förstörts.

Till en början förnekade Universal att inspelningarna skulle ha speciellt stor betydelse för musikindustrin och hävdade att tidningen inte förstått skadornas omfattning. Men nu säger bolagets vd Sir Lucian Grainge att man är skyldiga artisterna svar, rapporterar The Guardian.

I ett mejl till de anställda skriver Grainge att "många påståenden och spekulationer är inte korrekta, men en sak är klar: Förlusten av även en liten bit arkivmaterial är hjärtskärande".

Han skriver vidare att det är fullständigt oacceptabelt att bolagets artister inte vet vad som är sant eller falskt. Ett specialistteam har tillsatts för att utreda och hitta svar till de artister som undrar vad som hänt med deras inspelningar. "Vi är skyldiga våra artister transparens. Vi är skyldiga dem svar."

En advokatfirma i Los Angeles företräder "fler än tio, men färre än hundra" artister som planerar att vidta rättsliga åtgärder.

– Det här har potentiellt stor betydelse för deras framtid, parat med det ganska besvärande faktum att ingen informerat dem om att verk de har upphovsrätten till kan ha förstörts, säger Howard King, från King, Holmes, Paterno & Soriano till LA Times

Publisert:

LÄS VIDARE