Efter Josefin Nilsson-dokumentären: ”Vi är överväldigade”

Producenten: ”Det var ett medvetet val att inte peka ut någon”

avCornelis Rikken

Dokumentären om Josefin Nilssons liv har skapat stort engagemang.

Producenten Anna-Carin Pihl säger att de är ”överväldigade” av responsen.

Samtidigt menar hon att det var ”ett medvetet val att inte peka ut någon”.

”Vårt fokus har hela tiden varit att föra fram Josefins röst och historia”, skriver hon.

SVT-dokumentären om Josefin Nilssons liv har fått enorm uppmärksamhet sedan den publicerades på SVT:s playtjänst under förra veckan.

Många är upprörda över sångerskans öde och under fredagen samlades hundratals människor på Östermalm i Stockholm för att hedra henne.

”Hur ska man fatta när ens kärlek klipper till en?”

Mycket av ilskan har riktats mot hennes ex-pojkvän som under deras relation utsatte henne för misshandel.

Han dömdes men är än i dag verksam inom underhållningsbranschen.

Marie Nilsson Lind, syster till Josefin Nilsson, sa i fredags till Nöjesbladet att hon ”inte är ute efter honom specifikt” utan vill belysa problemet med misshandel i nära relationer i stort.

– Det blir en chock att händer som är varma och kärleksfulla en hundradels sekund senare kan klippa till en. Det är en svår ekvation att fatta. Herregud, människor står och ser när flygplanen åker in i World Trade Center men förstår det ändå inte. Hur ska man fatta när ens kärlek klipper till en? Det är en väldigt konstig ekvation faktiskt, sa hon då till Nöjesbladet.

Samtidigt passade hon också på att hylla människorna bakom dokumentären och sa att hon ser den som en form av upprättelse.

– Det känns så bra att filmen har blivit gjord och att allt det här uppmärksammas. Jag är så enormt tacksam för det. På något sätt känns det som att man lurar döden och Josa finns ändå när hennes berättelse kommer ut.

Foto: SARA RINGSTRÖM
Josefin Nilsson.

Ligger lågt med intervjuer

Med anledning av de starka reaktionerna meddelar producenten Anna-Carin Pihl att de inblandade just nu är restriktiva med intervjuer.

– Vi avvaktar några dagar men tycker det är fantastiskt att så många engagerar sig, säger hon.

I ett mejl till Nöjesbladet förtydligar hon att de självklart är överväldigade av responsen.

”Inte minst av all kärlek som riktas till Josefin, Marie och alla medverkande. Vår önskan är att uppmärksamma publiken på vilken stor artist Josefin Nilsson var i många år, på hennes unika röst och vi hoppas självklart att publiken vill hylla och minnas Josefin genom att lyssna på hennes och Ainbusks musik. Vi hoppas att man kan hitta styrka i det”, skriver hon.

”Medvetet val att inte peka ut någon”

Hon skriver även att det var ”ett medvetet val att inte peka ut någon” och syftar på att ex-pojkvännen inte namnges i dokumentären.

”Vårt fokus har hela tiden varit att föra fram Josefins röst och historia. Det är en film som berör på djupet och det tar vi på allvar, lyssnar in alla kommentarer”, skriver hon.

På fredag den 29 mars klockan 20.00 visas dokumentären på SVT2.

”För dem som känner ett behov av att prata med någon efter att ha sett filmen kommer vi att hänvisa till olika jourlinjer.”