Branddrama hos TV4-bonden

”Bonde söker fru”-Patrik hyllar brandkåren efter snabba insatsen: ”Var livrädd att det skulle sprida sig”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Grannarna kämpade förgäves för att släcka gräsbranden.

Bara några hundra meter från TV4-bonden Patrik Fernlunds bostadshus hade elden fått fäste i gräset och hotade att sprida sig in i skogen.

– Hade vinden vänt skulle det ha tagit sig i skogen med, säger han.

Tre brandbilar från räddningstjänsten fick rycka ut, från brandstationer i Skruv, Emmaboda och Torsås, för att släcka gräsbranden.

Skogsbonden Patrik Fernlund, 32, som deltar i den kommande säsongen av ”Bonde söker fru” på TV4, hade strax före helgen eldat skräp och byggmaterial på gården.

– Jag släckte ordentligt så det hade inte brunnit sedan dess. Men sen, fyra dagar senare självantände det. Det måste ha varit så varmt i marken fortfarande, så började det blåsa och brann i gräs och stubbar väldigt nära skogen, säger han.

Tre brandbilar fick rycka ut till Patrik Fernlunds gård för att släcka elden.
Foto: PRIVAT
Tre brandbilar fick rycka ut till Patrik Fernlunds gård för att släcka elden.

”Klarade inte att släcka”

Foto: PRIVAT
300 kvadratmeter betesmark har brunnit hos ”Bonde söker fru”-profilen Patrik Fernlund.

Det var en granne som först upptäckte branden. Tillsammans med sin son försökte han först släcka elden på egen hand och snart anslöt Patrik Fernlund.

– Vi gick med granruskor, men vi klarade inte att släcka allt så vi fick ringa brandkåren. Vi har en jättefin brandstation här i Skruv, med deltidsbrandmän som var här på bara några minuter. Sen kom anslutande brandbilar från stationerna runt om, säger han.

Brandmännen fick kontroll över elden under måndagseftermiddagen, men ägnade kvällen åt eftersläckning.

– De fick dränka allt i vatten. Sen var jag där och kollade under natten och nu på morgonen rök det igen på ett ställe, så jag fick gräva ner och hälla på mer vatten. Det är jäkligt lätt att det tar sig, det har man fått lära sig.

300 meter från bostaden

Hur stort område är det som har brunnit?

– Det är väl 300 kvadratmeter ungefär. Betesmark, direkt angränsande till storskog. Det var väldigt torrt, med barr och lövrester så det spred sig väldigt fort, säger Patrik Fernlund.

– Man är livrädd att det ska ta sig, dels i sin egen skog och dels grannarnas. Då handlar det om stora ekonomiska förluster, om det brinner ner. Det är sånt som inte går att få tillbaka på en livstid.

Var det nära bostaden också?

– Det var rätt långt, 200, 300 meter kanske.

Nu ser Patrik Fernlund fram emot sommarens tv-inspelning på gården, och att kanske hitta kärleken i TV4:s populära program.

– Det bästa vore om det sökte några brandmän, för det kanske jag skulle behöva här, säger han med ett skratt.

Foto: TV4
”Det bästa vore om det sökte några brandmän, för det kanske jag skulle behöva här”. Patrik Fernlund deltar i den kommande säsongen av ”Bonde söker fru” på TV4.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN