Lena Endre

Lena Endre läser ”Nyårsklockan” i SVT

Sanna Nielsen leder sändningen från Skansen

Av: 

Linn Elmervik

Andreas Ekström

NÖJE

Lena Endre ska ringa in det nya året.

Skådespelaren får hedersuppdraget att läsa ”Nyårsklockan” på Skansen på nyårsafton.

– Det känns jätteroligt så klart och hedrande att få ta över stafettpinnen på en sådan här lång historia, säger hon till Aftonbladet.

Skådespelaren Lena Endre, 64, får det ärofyllda uppdraget att läsa Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” på Skansen vid tolvslaget.

Programledare för sändningen i SVT blir Sanna Nielsen.

– Det är en ära att få leda nyårssändningen för SVT! Jag kan inte tänka mig att fira ett nytt år på bättre sätt än att få göra det tillsammans med så många människor som är med oss på plats och som tittar på programmet just då, säger Sanna Nielsen i ett pressmeddelande.

Under kvällen kommer Nielsen också att framföra egna hyllningar från två av sina största artistförebilder: Barbra Streisand och Celine Dion. Hon ska också göra en duett med operatenoren Rickard Söderberg.

”Nyårsklockan” har lästs på Skansen sedan 1895 och direktsänts sedan 1928. Genom åren har folkkära personer som Jarl Kulle, Margaretha Krook och Jan Malmsjö framfört dikten. Sedan 2014 presenterar SVT en ny diktläsare varje år.

– Jag tänker tillbaka på Jarl Kulle och Margaretha Krook som man har sett i sin barndom, jag tänker herregud är det dags nu. Det här är inget uppdrag man tackar nej till. Det är verkligen hedrande, säger Lena Endre.

Skådespelaren har en gedigen erfarenhet av att stå på scen, på 1980-talet började hon arbeta vid Dramaten. Trots sin erfarenhet av att stå på scen är hon nervös.

– Jag är alltid nervös, en sådan här sak, det sker en gång och direktsändning. Du vet det måste sitta där, jag tänker på den här texten varje dag och jag måste säga att det är en fin och bra text som passar väldigt bra just nu, säger hon.

”Tolvslaget på Skansen” sänds i SVT1 tisdagen den 31 december klockan 23.15.

ANNONS

Spana in Cerveras rea-sortiment online och klicka hem dina favoriter innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Lena Endre

LÄS VIDARE

Stor guide: Jul- och nyårs-tv:n du inte får missa

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Endre

Skansen

Sanna Nielsen

Nyårsafton