Tom Hanks har blivit grek

Stjärnan och hustrun Rita Wilson har försetts med grekiska pass

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:

Tom Hanks och Rita Wilson har blivit grekiska medborgare.

På en bild tillsammans med den grekiska premiärministern visar paret upp sina nya grekiska pass.

Tom Hanks, 64, och Rita Wilson, 63, erbjöds tillsammans med sina barn att bli hedersmedborgare i Grekland i slutet av förra året, skriver CNN. Detta efter att grekiska myndigheter uppmärksammat hur paret hjälpt till att sprida information och skapa medvetenhet i världen kring de bränder som 2018 ödelade stora områden nära Aten, och tog mer än 100 liv.

Och nu kan paret stolt visa upp sina nya grekiska pass.

Det är den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis som lagt upp en bild på Instagram tillsammans med Hanks och Wilson där de håller upp sina röda EU-pass.

”Tom Hanks och Rita Wilson är nu stolta grekiska medborgare”, skriver han till bilden.

Avlägga en ed

”Tom Hanks är en person som visade verkligt intresse för de människor som blev lidande på grund av bränderna i Mati och förde ut det här ämnet i sociala medier”, sa Greklands inrikesminister Takis Theodorikakos till CNN i december.

Paret har också producerat flera stora filmsuccéer som spelats in eller utspelat sig i Grekland, inklusive de båda ”Mamma Mia!”-filmerna och ”Mitt stora feta grekiska bröllop”.

För att kunna acceptera sitt grekiska medborgarskap behövde Hanks och Wilson avlägga en ed inför inrikesministern inom ett år efter att de erbjudits den ärofyllda utnämningen, och det är alltså vad som hänt nu, så att paret också kunnat få sina grekiska pass.

Rita Wilson har grekiskt ursprung på sin mors sida och Tom Hanks har konverterat till den grekiskortodoxa kyrkan, uppger CNN. paret har tillbringat många semestrar i Grekland och äger också en fastighet på ön Antiparos.

– Jag har varit grekisk i merparten av de senaste 32 åren. Grekland är en fristad, jag har rest runt jorden, jag har besökt några av världens vackraste platser, inga av dem överträffar Grekland. Marken, himlen, vattnet, det är bra för själen, det är en helande plats, sa Hanks till reportrar under Golden Globe-galan tidigare i år.

Publicerad:

LÄS VIDARE