Johan Rheborg

Johan Rheborg: Flera skulle inte ha valt mig

Efter alla humorfigurer – nu thriller-debuterar han i nya serien ”Partisan”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Percy, Morran och Fredde har älskats av miljoner tv-tittare – men för Johan Rheborg har figurerna också stoppat delar av karriären.

Först nu thriller-debuterar han – mot Fares Fares i Viaplays nya miniserie ”Partisan”.

– Flera skulle inte ha valt mig, eftersom jag inte är känd för att vara jätteobehaglig, säger han.

Han har gjort stora roller i dramaserier som ”En komikers uppväxt” och ”De dagar som blommorna blommar”, men folkkär har Johan Rheborg, 57, blivit genom alla sina figurer. Samtidigt har roller som Percy Nilegård och Farbror Barbro i ”Nilecity”, Kenny Starfighter, Morran i ”Morran & Tobias” och Fredde i ”Solsidan” också ställt till det för honom.

Trots en över 30 år lång karriär är det först nu som han har fått en roll i en thriller, genom Viaplays nya miniserie ”Partisan”, regisserad av Amir Chamdin, där han spelar mot bland andra Fares Fares.

– Jag gillar att göra saker som jag inte har gjort förut och som är utmanande. Sen träffade jag Amir och Fares som jag inte kände sen tidigare och de brann för det här. De var orädda över mitt förflutna som komiker, en del upplever det som ett hinder, säger han.

Johan Rheborg.

Foto: CAROLINA BYRMO

Kul när det är svårt

Rheborg beskriver rollen som sektledaren Kent i ”Partisan” som ett genrebyte.

– Om man nu ska göra ett genrebyte, vad ska jag göra då? Det här lockade mig. Den där krypande thrillerkänslan. Det är en svår genre, det är kul att det är svårt.

Men har du upplevt att din komikerbakgrund ställer till det för dig?

– Ja, men kanske mer förut. Och kanske just den här typen. Flera skulle inte ha valt mig eftersom jag ska vara obehaglig och jag är inte känd för att vara jätteobehaglig, även om jag kanske är obehaglig i mina andra roller, hahaha, jag har ju gjort så mycket konstigt, säger Johan Rheborg och skrattar.

Kent och Johnny spelas av Johan Rheborg och Fares Fares.

Foto: Mårten Tedin/Nent

”De ville ha mig”

Har det varit på gång andra roller som du inte fått på grund av din humorbakgrund?

– Nej, men jag kan tänka mig att det har pågått diskussioner, att ”det går inte att ha honom i det där”. Men jag kände att Amir och Fares var helt ointresserade av mitt förflutna och ville bara ha mig.

Johan Rheborg har också undvikit genrebyten för att slippa diskussioner om huruvida han som komiker skulle kunna göra spänningsroller.

– tidigare i min karriär har jag mött på folk som har sagt nåt sånt. Man möter nån som säger ”Ja, det är Percy”. Då blir det till en rädsla hos mig. Alltså det kanske är mer hos mig än nån annan. Jag vet inte, för jag gillar ju att testa nytt och gå vidare. Sen gillar jag ju fortfarande att jobba med komik, men det är roligt att gå in i det här med thriller och hitta hur man ska göra för att var creepy, säger han.

”Partisan” har premiär med ett dubbelavsnitt på Viaplay söndag 16 augusti. Totalt görs miniserien i fem delar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Johan Rheborg.

Foto: CAROLINA BYRMO
Publisert:

LÄS VIDARE

Rheborg raderade Instagram: ”En känslig människa”

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Rheborg

Viaplay

Fares Fares

Amir Chamdin