Martin Timell misstänkt för våldtäkt

Martin Timell gav ut bok med rasistiska och homofobiska skämt

avMathilde Albinsson

Martin Timell gav ut en bok med rasistiska och homofobiska skämt 1995.

Fram till början av 1990-talet ledde tv-profilen ungdomsprogrammet ”Bullen”, som diskuterade ämnen som kärlek, relationer och sexuell läggning.

1 av 4

Efter att ha anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp valde TV4 att plocka bort samtliga program med Martin Timell och säga upp hans kontrakt med kanalen.

Det beteende som Martin Timell anklagas för ska ha pågått under många år.

Flera av hans kollegor vittnar också om hur TV4:s ledning ska ha tystnat ner och mörkat det som har hänt.

Nu framkommer det att Martin Timell gav ut en skämtbok vid Forum förlag 1995 som innehåller rasistiska och homofobiska skämt.

Skämtar om Jonas Gardell

Nöjesprofilen Tom Jerry Boman var den första att uppmärksamma boken ”Martins bästa och sämsta”, som beställde fram ett exemplar på Kungliga Biblioteket i Stockholm.

”Jag mådde faktiskt illa när jag läste. Väldigt många ’skämt’ var grova och vissa rent rasistiska och homofobiska”, skriver Tom Jerry Boman i ett sms till Nöjesbladet och tillägger:

”De här ’skämten’ var inte okej ens 1995.”

Han delar med sig av utdrag ur boken på sin Facebook.

”Hur stoppar man fem svarta killar från att begå en gruppvåldtäkt? Man kastar en basketboll åt dem”, lyder ett av skämten i boken.

”Jonas Gardell ska skriva en ny musikal i gammal stil om Vilda Västern. Vet ni vad den ska heta? Oklahomo.”

”Vad är kaos? Jo, fem blinda lesbiska tjejer som är inlåsta i en fiskaffär.”

Programledde ”Bullen”

Martin Timell var programledare för ungdomsprogrammet ”Bullen” mellan 1987 och 1991. Programmet behandlade ämnen som kärlek, relationer och homosexualitet. Det leddes till en början enbart av Martin Timell. Han fick senare sällskap av programledaren Cissi Elwin. ”Bullen” vann Aftonbladets tv-pris för bästa program 1990 och RFSU-priset 1996.

Matin Timell har i en tidigare intervju med Nöjesbladet berättat att han har gått för långt med sina skämt.

– I min patetiskt naiva vilja att roa människor har jag gått för långt och då har jag sårat människor och det är jag jätteledsen för, sa han kort efter besked om att ”Äntligen hemma” stoppas.

I samma intervju medgav han att han tidigare reflekterat över sitt beteende och sina opassande skämt men att han då inte tagit det på tillräckligt stort allvar.

– Det har inte varit ett genomgående drag i min personlighet men det har förekommit och det är tillräckligt jävla illa. Har jag sårat något ber jag djupast om ursäkt. Jag gjorde fel.

Går emot Forums värdegrund

Boken ”Martins bästa och sämsta” har inte funnits i lager, det vill säga varit saluförd i handeln, på omkring 20 år, menar Adam Dahlin, förlagschef för Forum.

”Det här var långt före min tid på Forum. Det var över 20 år sedan boken gavs ut. Jag kan inte spekulera kring hur man tänkte på den tiden”, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

Hur tänker ni kring det här i dag?

”En bok med liknande innehåll skulle vara helt uteslutet för oss att ge ut idag. Det går fullständigt emot vår värdegrund”, skriver Adam Dahlin.

ARTIKELN HANDLAR OM