Skådespelaren Robert Guillaume är död

Publicerad 2017-10-25

Skådespelaren Robert Guillaume har dött.

Han blev mest känd för tv-serien ”Lödder” och senare ”Benson”, där han spelade huvudrollen.

Robert Guillaume blev 89 år.

Robert Guillaume dog på tisdagen, 89 år gammal.

Hans fru, Donna Brown Guillaume, bekräftar dödsfallet för AP och berättar att maken somnade in i sitt hem i sviterna efter prostatacancer.

Robert Guillaume fick smeknamnet Benson, efter sin genombrottsroll som betjänten Benson Du Bois i tv-serien ”Lödder”. Karaktären fick senare en egen spinoff med serien ”Benson”, där Guillaume spelade huvudrollen.

Han tvekade innan han tackade ja.

–  Jag skulle servera mat, vara ­betjänt åt en familj, och det där ­kastar en bakåt i tiden. Det var som om ingenting hade ändrats sedan 1800. Men ju mer jag synade rollen och läste manuset kom jag på ett sätt att få bort stanken över den där rollfiguren, sa han i en intervju med ­Entertainment tonight 2016.

Guillaume gjorde Benson till en kaxig och sarkastisk figur.

”Benson” visades på ABC under sju år, från 1979 till 1986. Serien belönade Robert Guillaume med en Emmy 1985, för bästa manliga skådespelare inom komedi-genren.

Guillaume hade även en stor roll i komediserien ”Sports night” i ­slutet av 90-talet. Under inspelningen drabbades han av en stroke, ­vilket skrevs in i handlingen.

Han har även medverkat i filmen ”Big fish” (2003), lånat ut sin röst till Rafiki i de amerikanska ”Lejonkungen”-filmerna samt spelat Fantomen på Operan på scen.

I natt hyllades Guillaume av flera Hollywoodstjärnor, däribland Billy Crystal, som också fick sitt genombrott i ”Lödder”.

”Han var ett stort stöd för mig i ’Lödder’. Fin tajming, karisma och klass. Vila i frid”, twittrade han.

Robert Guillaume lämnar efter sig frun, tv-producenten Donna Brown Guillaume, och fyra barn.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln