Claes Malmberg startar egen sommarteater

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Bo Håkansson
Claes Malmberg startar egen sommarteater.

Flera andra kända skådespelare gör det redan.

Nu startar även Claes Malmberg en egen teater, strax utanför Göteborg.

Först ut är ”Den fantastiska resan till The Good old days”, en musikalisk revy, med premiär 29 juni.

Nils Poppe gjorde det. Eva Rydberg, Robert Gustafsson, Mikael Persbrandt och Henrik Dorsin gör det. Driver egen teater.

– Under tio år har jag varit med i åtta uppsättningar i Gunnebo Slott och Trädgårdar. Nu blir det sommarteater i egen regi. Vi (han och partnern Mikael Hellqvist) snubblade över Jonsereds Herrgård och Trädgårdar, det var bra förutsättningar och kommunen är oerhört positiva. Så nu bygger vi en sommarteater med ungefär 600 platser, säger Claes Malmberg.

Man ser inte riktigt dig som en teaterdirektör..?

– Nej, men ”Micke” sköter den biten, hans enda nackdel är att han inte är känd, så då får jag föra teaterns talan (skratt). Och sätta ihop föreställningen.

När någon föreslog en modern variant av ”Jubel i busken”, slog Claes Malmberg spontant bakut.

– Nej, för helvete, det är ju bara så typiskt Göteborg. Men sedan började jag fundera. Att det hänger lite ihop med den engelska music hall-underhållningen. Musik och revynummer, jag tror jag passar i en slags konferencierroll, där man även får utrymme att improvisera. Gästerna ska mötas av en engelsk atmosfär.

– Tillsammans med Thomas Darelid som leder orkestern The Winston Trio, har jag lyssnat mycket på sådan nostalgisk musik. Som till exempel ”När man tänker på barna” eller ”Öl” som Hasse Alfredsson kallade den, ur ”88-öresrevyn”.

– Det blir även lite nyare musik. Rod Stewart och Gilbert O'Sullivan, till exempel.

Premiär 29 juni

16-20 föreställningar är planerade, med premiär 29 juni.

Förutom orkestern, blir Claes Malmberg ensam man på scenen. Två kvinnor är hittills klara, Hanna von Spreti och Eva-Lotta Bernström.
Den sistnämnda är fyrfaldig vinnare av revy-SM och har i åratal varit stjärna i Falkenbergsrevyn.

Hanna von Spreti hette Hanna Lindblad innan hon gifte sig. Har tävlat i Melodifestivalen och varit med i musikaler som ”Singin' in the rain” och ”Flashdance”.

– Med sitt nya namn låter hon som en rollfigur i en Mel Brooks-film (skratt). Men hon är jävligt bra. Sjunger på ett slags gammaldags sätt. Hon är en modern Sickan Carlsson, säger Claes Malmberg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM