Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson tar över Melodikrysset

”Min största radiodröm”

Nu är det klart vilka som tar över ”Melodikrysset” efter Anders Eldeman.

På lodrätt ett är det Annika Jankell som ska in.

På vågrätt fem Anna Charlotta Gunnarson.

Efter 26 år som programledare för P4:s populära “Melodikrysset” meddelade Anders Eldeman, 61, i dagarna att han lämnar programmet i sommar.

Nu tar i stället Annika Jankell, 60, och Anna Charlotta Gunnarsson, 53, över rollen som programledare.

Det meddelades i P4 Extra under torsdagseftermiddagen.

Annika Jankell har tidigare varit programledare för Svensktoppen och var även programledare i Melodifestivalen 2005.

Anna Charlotta Gunnarson har prisats för sina musikprogram och blev nominerad till Augustpriset för i den fackliga kategorin för boken “Popmusik rimmar på politik”.

Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson blir nya programledare för det legendariska radioprogrammet Melodikrysset i P4 med start 20 augusti.
Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson blir nya programledare för det legendariska radioprogrammet Melodikrysset i P4 med start 20 augusti.

”Stora skor att fylla”

Annika Jankell säger till Aftonbladet att det är fantastiskt roligt och hedervärt att få möjlighet att förvalta "Melodikrysset".

– Jag känner mig otroligt ödmjuk och förväntansfull inför att ta över efter den varma nallebjörnen Anders Eldeman, Mr Melodikrysset, och jag hoppas verkligen att vi kan fylla hans skor, säger hon och fortsätter:

– Sedan är det viktigt att komma ihåg att det är ett program där programledaren inte är det viktigaste, utan det är just ett kryss. Man ska inte ta för mycket plats utan lotsa lyssnarna genom frågorna med trevlig ton.

Vad har du själv för relation till Melodikrysset?

– Min mormor och morfar älskade programmet, det var en helig stund för dem och varje gång signaturen gick igång skulle man vara tyst. Då satt de tillsammans och drack kaffe och lyssnade. Och varje gång jag hört signaturen på senare år har jag blivit väldigt trygg, det för med sig en stark känsla av barndom.

Anders Eldeman slutar på Melodikrysset.
Anders Eldeman slutar på Melodikrysset.

En ung tusenåring

Annika Jankell kommer att köra sitt första program den 20 augusti. Debuten kommer de att genomföra tillsammans, därefter kommer de att turas om med programledarrollen.

Tror du att du kommer att hålla igång med programmet lika länge som Anders Eldeman?

– Om jag kan hålla igång i 26 år? Du kan ju googla hur gammal jag är. Men jag brukar skoja om att jag är en tusenåring i en 25-årings kropp.

Anna Charlotta Gunnarson beskriver i sin tur programledarutnämningen som "härlig och surrealistisk”.

– Det här är kanske min största radiodröm, och jag hade nog aldrig tänkt att det här skulle vara möjligt, säger hon och fortsätter:

– Att få jobba med Annika känns också som en overklig fördel. Vi känt varandra i 25 år, nästa lika länge som Anders Eldeman lett programmet. Allt det här ger mig en sådan lyckokänsla.

”Vrålar rakt ut”

Anna Charlotta Gunnarson säger att hon lyssnat på programmet sedan hon var liten och att hennes sambo är en ”notorisk Melodikrysset-lyssnare”.

– Jag tror att han har lyssnat på varandra avsnitt sedan vi blev ihop. Han sitter och antecknar svaren tyst för sig själv medan jag vrålar svaren rakt ut och besserwissrar mig, säger hon.

Vilken prägel tror du att du kommer att sätta på programmet?

– Vi har alla vår egen personliga touch på vår musikkonsumtion, och jag har en väldigt breddsmak och kan mycket om såväl creddig som folklig musik. Så jag tror att jag kommer att kunna tillföra en lika stor bredd som Anders på det sättet, säger Anna Charlotta Gunnarsson.

Anders Eldeman sänder sitt sista avsnitt av "Melodikrysset" lördagen innan midsommar.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE