Eva Rydberg

Trygg buskis med Eva Rydberg

Av: 

Jens Peterson

Eva Rydberg och Mia Poppe.
Eva Rydberg och Mia Poppe.

NÖJE

HELSINGBORG. Eva Rydberg tog över efter Nils Poppe.

Nu gör skickliga dottern Birgitta Rydberg den största rollen på sommarteatern. Gamla skämt blommar för nya generationer bland buskar och häckar.

En trygg tradition med några underhållande överraskningar.

En bukett farser från 1920-talet av tyskarna Bach och Arnold spelas på svenska sommarteatrar om och om igen under olika namn. Den här hette ”Flaggan i topp” förra året i Kalmar med Robert Gustafsson som affischnamn.

1999 spelades den i Helsingborg som ”Fars lilla tös” och då var det Eva Rydberg som gjorde titelrollen. Ett par firar ettårig bröllopsdag. Hennes föräldrar kommer på besök. Maken som firar bröllopsdag har dolt att han för länge sedan gifte sig med en kvinna för att hennes barn utom äktenskapet skulle få ett ”respektabelt” efternamn.

Barnet är nu en vuxen särling (tänk Nils Poppe eller Eva Rydberg eller Robert Gustafsson) som nu skapar milt kaos i Birgitta Rydbergs gestalt. Hon är en kabaretartist från Tomelilla och intrigen gör att hon låtsas vara engelsman, tyska och barn i sjömanskostym.

Det finns missförstånd kring en bästsäljande författare med hemlig identitet. Pjäsen har ett antal par som ska pusslas ihop till slutpussar. På Fredriksdal gillar de att skriva nya sångtexter till gamla slagdängor, och här är det gott om amerikanska låtar som ska skapa stämning av Broadway via Hälsingborg 1926.

Handlingen kan sammanfattas med orden: Det kvittar. Ingen bryr sig.

Men så kommer en oväntad scen när Eva Rydberg och Birgitta Rydberg tillsammans gör ett sång- och dansnummer som man inte kan låta bli att skratta sig tårögd åt men man är glad om man slipper förklara varför.

En hälsning till årtionden av underhållning i parken, när samma knasiga komiska kostym lockade skratt på 1900-talet. Där skrattar några seniorer som minns. Där skrattar några barn som aldrig sett något liknande.

Evergreens, evigt grönskande buskar i sommarkvällen medan fåglar kvittrar och gladjazzen blommar.

Få Sveriges absolut bästa koll på nöjesvärlden - följ Nöjesbladet på Facebook

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN – Jätterea på super-tv:n från LG. Spara över 8000 kr! Köp här.

Komplett.se

Rockbjörnen
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Rydberg

Fredriksdalsteatern

Nils Poppe