Joakim Thåström: ”Jag är chockad”

Rocklegendaren om sorgen efter Christian Falk

De spelade tillsammans i Imperiet.

Joakim Thåström minns Christian Falk och berättar om sorgen efter sin vän.

– Det är väldigt svårt att uttrycka sig en sådan här dag, det är svårt att finna ord helt enkelt, säger han till Nöjesbladet.

De spelade i det legendariska bandet Imperiet tillsammans och blev vänner för livet.

Bandets frontfigur Joakim Thåström, 57, har länge känt till forne bandkamraten Christian Falks kamp mot cancern. Beskedet om vännens död tog hårt på honom.

– Jag tror det tog flera timmar faktiskt innan jag lyckades ta in det ordentligt. Nu känner jag mig lite chockad. Jag har ju vetat om det länge, men ändå, säger han när Nöjesbladet når honom.

Han har svårt att beskriva hur han känner sig efter beskedet.

– Det är svårt att sätta ord på, jag träffade ju Christian bara för tre veckor sen på gatan. Det har ju gått otroligt fort där på slutet.

”Energisk människa”

Joakim Thåström minns sin vän med värme.

– Han  var ju en väldigt energisk människa, Christian, i alla fall då när vi umgicks som mest. Jag tror han var det hela tiden. Så otroligt mycket energi och idéer.

Imperiet bildades under början av 1980-talet som ett sidoprojekt till Ebba Grön av sångaren Joakim Thåström, gitarristen Stry Terrarie, trummisen Mats Borg och basisten Christian Falk. Då kallade de sig för Rymdimperiet.

När Ebba Grön splittrades 1983 fokuserade de i stället på nya bandet, och döpte om sig till Imperiet.

– Christian var en fantastisk musiker, så var det ju. Jag kommer minnas vår tid i Imperiet såklart. Det var en kaotisk tid, det kan man lugnt säga. Men vi hade otroligt mycket roligt tillsammans, säger Joakim Thåström.

Sörjer bandkamraten

Trummisen Fred Asp anslöt sig till Imperiet 1985 och skriver om sin sorg i ett mejl till Nöjesbladet.

– Jag är väldigt ledsen. Fick just reda på det. Kära Christian, skriver han.

Han hade kontakt med Christian Falk i slutet av hans liv.

– Ja, vi hade kort kontakt. Svårt bara att veta hur man ska kunna förmedla kraft i en sådan tung situation. Vi hade inte umgåtts på länge och jag hade nog gärna talat med honom mycket mer men ville inte tränga mig på för mycket. Gissar att han behövde ge sin tid till de allra närmaste.

”Oerhört begåvad”

Imperiet-keyboardisten och saxofonisten Per Hägglund är också fylld av sorg. Han minns både musikern och människan Christian Falk.

– Christian, en gammal vän och bandkamrat sedan 30 år ... han var en oerhört begåvad musiker och producent, nyfiken och stundtals kompromisslös. Med ett stort hjärta och en snabb replik charmade han de flesta. Idag ... ofattbart sorgligt, saknar honom!, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

Sagolika minnen

Fred Asp är tacksam över deras tid ihop i Imperiet, och minns hur det var att stå i Christians närhet.

– Vi har rent sagolika minnen ihop från Imperiet-tiden. Christian hade alltid en mycket stark drivkraft och det är en ynnest att få ha varit med och surfat en del på den. Med honom hände det konstant spännande saker. Jag minns också hur rolig han kunde vara, säger han.

Christian Falk gick bort i sviterna av cancern i bukspottskörten. Han blev 52 år gammal.

Publisert: