Vi kan lära oss nåt av Norges Sverigeförakt

NÖJE

Sylvia Balac om att börja ifrågasätta sina självklara privilegier

1 av 2 | Foto: Ronnie Sandahls ”Svenskjävel” med Bianca Kronlöf i huvudrollen.

Svenskar är lite sämre människor än ­norrmän.

Jo, det finns de som på riktigt tycker det.

Och det ska vi vara tacksamma för.

Ett inslag i Rapport eller Aktuellt för några år sedan har etsat sig fast i mitt minne. Det handlade om svenskar som tog ”skitjobb” som fiskrensare, städare och kafébiträden i Norge och avslutades med en enkät på paradgatan Karl Johan. Reportern frågade en norsk kvinna om hon tyckte att svenskar var ”lite sämre människor”. Efter en kort stunds tvekan svarade hon uppriktigt att jo, hon tyckte nog det ändå.

Ett glasklart exempel på hur ekonomisk ojämlikhet skapar hierarkier bland folk.

För hierarkierna finns där hela tiden. De kan skifta över tid. Men de är alltid mest påtagliga för de längre ner på stegen.

Ljus hud trumfar mörk. Väst trumfar öst. Pengar trumfar alltid bristen därpå.
 

Min pappa och hans kompis sa inte att de var jugoslaver när de gick ut och dansade i Göteborg på 60-talet. De sa att de var fransmän för att det hade högre status och ökade chanserna att få napp på dans­golvet.

Artisten Behrang Miri berättade i samband med Melodifestivalen att han brukade kalla sig Fabio på internet för att det var lättare att få kontakt med folk om man inte hade ett Mellanöstern-klingande namn.
 

”Etniska” svenskar har länge åtnjutit privilegiet att inte behöva ljuga om eller förneka – eller ens reflektera över – sitt ursprung. Vi har ju varit på toppen.

Men just därför tror jag att det är nyttigt att delar av oljestinna Norge nu ser ner på oss. Kanske måste vi föreställa oss hur det är att byta sitt son-namn till ett sen-namn och smyga med sitt svenska språk, för att äntligen förstå hur andra har haft det, och har det, i vårt land.

För att förstå de självbilder hierarkier skapar och hur absurda de egentligen är. Det är ju trots allt ett lotteri var på jorden och av vilka föräldrar vi föds.
 

Ronnie Sandahls film ”Svensk­jävel” handlar om svenskar i Norge. Läs DN:s Helena Lindblads recension av den.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge