Melodifestivalen 2015

”Det var sjukt mycket hat”

Av: 

Frida Söderlund

NÖJE

JTR fick problem när de tävlade i Australien

Sist de stod inför miljonpublik ville folk se dem dö.

Nu berättar svenska ­popgruppen JTR om hatet under australiska ­”X-factor”.

– Det var en typ av ­rasism, säger Tom Lundbäck.

ÖREBRO. 2013 blev australiska ”X-factor” deras stora genombrott – men inte alla såg med blida ögon på popgruppen från Sverige.

Trots att Melodifestivaldebuterande JTR tog sig ­hela vägen till de livesända veckofinalerna mötte de hårt motstånd från tittarna.

– Just att vi var från Sverige blev en stor grej. Det var sjukt mycket hat mot oss för att vi inte var från Australien, säger Tom Lundbäck.

”Riktigt sjuka grejer”

JTR sökte till den utländska upplagan efter att ha bott i Australien till och från under flera år. Brödernas styvpappa är från Australien, men när det kom till tävlingen kände tv-tittarna att bandet tog plats från deras egna.

– Det var just invandrarfrågan som blev grejen. Att vi invandrat och tagit australiensarnas plats, säger Robin Lundbäck.

På programmets Facebook-sida, som följs av drygt 900 000 människor, haglade hatet mot Alingsås­bröderna.

– Vi fick även privata grejer till vår sida. Riktigt sjuka grejer, så grova saker. Det var allt från ”ta livet av er” och ”åk tillbaka till Sverige” till ”jag hatar er” och ”hoppas ni dör”, säger Tom.

– Det var en typ av rasism.

Hur var det för er?

– Det var skittufft. Framför allt när man inte var van, säger­ Tom.

Glad halvtimme

Inför kvällens livesändning försöker de att fokusera bort näthatet och i stället fokusera på fansens kärlek. Robin hade dessutom vad han kallade ”glada halvtimmen” på sitt hotellrum för att skaka av sig negativitet inför gårdagens genrep.

– Det är då man pratar bra om sig själv, till sig själv. Inför genrepet tänkte jag bara ”Robin, du är bra. Du klarar detta. Du är här för en anledning”. Att vara positiv hjälper, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Australien

Alingsås

JTR

Melodifestivalen