’Det är ett stort hål som ingen kan fylla’

NÖJE

I dag begravs Christian Falk - hyllades av vännerna

1 av 12 | Foto: Lotte Fernvall
Robyn med pojkvännen Max Vitali.

Under helgen hyllades Christian Falk på Way out west.

I dag läggs producenten till sin sista vila.

– Det är ett stort hål som ingen kan fylla, säger Joakim Åhlund.

VILA I FRID I dag hålls begravningsgudstjänsten för Christian Falk i en kyrka i Stockholm. ”Han är borta nu och det är fruktansvärt deppigt”, säger Joakim Åhlund, i Teddybears. ”Christian var en grym vän till mig som jag älskade."

Christian Falk dog av cancer den 24 juli.

Han blev 52 år.

Två dagar efter Christian Falks död sändes hans förinspelade sommarprat på Sveriges Radio.

Ur högtalarna strömmade hans livshistoria ut: den tuffa uppväxten, tiden i Imperiet, alkohol och droger, de prestigefyllda producentjobben, arbetet med sin hyllade soloskiva ”Quel bordel” - och den stora kärleken till musiken och till sin familj.

Den allra sista meningen i sommarpratet gick ut till sonen William, som dog i fjol efter en tids depression.

– Jag börjar närma mig. Jag har bara några få men viktiga saker kvar att fixa. Sen kommer jag.

”Grym vän”

I dag begravs Christian Falk som under sin karriär var producent åt bland andra Robyn, Neneh Cherry, Petter och Titiyo. Begravningen sker i en kyrka i Stockholm.

Ett av alla band som Christian Falk kunde sätta sin souliga och funkiga prägel på var Stockholmsbaserade Teddybears där musikern Joakim Åhlund, 44, blev en nära vän.

– Christian var en grym vän till mig som jag älskade väldigt mycket och som jag kommer att sakna jävligt mycket nu när han är borta. Det är ett stort hål som ingen kan fylla, säger Joakim Åhlund.

Under sommarpratet premiärspelades en ny Robyn-låt som producerades av Falk. Deras samarbete inleddes på mitten av 90-talet inför Robyns debutskiva.

På sin Instagramsida har popstjärnan uttryckt sin stora sorg:

”Jag saknar dig Christian. Världen är mindre utan dig. All min kärlek till dina barn och dina nära och kära. Jag älskar dig”.

Känsloyttringarna och kondoleanserna har varit många och starka sedan musikerns död.

”Betytt så mycket”

– Professionellt har han betytt så sjukt mycket för det här landet. Och det tror jag att folk kanske börjar fatta först nu när han är borta, och de kommer nog förstå det mer och mer allt efter som. Allt han har gjort för musiken, säger Joakim Åhlund.

Han fortsätter:

– Han lämnar ett stort hål i musik-Sverige. Och ja, det är synd för musik-Sverige. Men det tar jag inte lika personligt. Jag kommer att sörja honom som människa … för han är borta nu och det är fruktansvärt deppigt. Det är bara så jävla sorgligt att han är borta.

Kvar efter Christian Falk finns döttrarna Vita, 10, och Vanessa, 28. Vanessa Falk, sångare, skulle ha uppträtt på Way out west med Linda Pira men stannade kvar i Stockholm. Spelningen tillägnades Christian Falk.

I går skrev Vanessa Falk en kortare kommentar på Instagram med hänvisning till begravningen i dag.

”Den här dagen går nog åt att vara nervös inför imorgon”, skriver hon.

1 av 7
Thåström.

Sista hälsningarna från vännerna

Joakim Thåström, 57, spelade med Falk i Imperiet.

”Christian var en fantastisk musiker, så var det ju. Jag kommer minnas vår tid i Imperiet såklart. Det var en kaotisk tid, det kan man lugnt säga. Men vi hade otroligt mycket roligt tillsammans.”

Sarah Dawn Finer, 32, framförde sina kondoleanser på Twitter.

”Kära brillianta Christian Falk. Vila i Frid. Tack för att du förgyllde planeten med din person och din talang.”

Lisa Nilsson, 43, arbetade med Falk under 90-talet.

”Rent professionellt är det en jätteförlust, för det finns få lika drivna och kompromisslösa konstnärer som han. De växer liksom inte på träd.”

Petter Alexis Askergren, 40, jobbade tätt ihop med Falk.

”Jag är så glad att jag fick jobba med dig Christian, du är och kommer alltid vara en legend för mig, din känsla för konst och musik var alltid överjävlig.”, har han skrivit på Instagram.

Henrik Schyffert, 46, spelade gitarr i Whale vars debutplatta producerades av Falk.

”Han var en av de absolut roligaste människorna som jag någonsin har träffat. Han var Oscar Wilde-smart i sina snabba, cyniska, torra och korrekta kommentar. Han var väldigt rolig.”

Per Hägglund, 57, spelade saxofon och keyboard i Imperiet.

”Han var en oerhört begåvad musiker och producent, nyfiken och stundtals kompromisslös. Med ett stort hjärta och en snabb replik charmade han de flesta.”

Robin ”Robyn” Carlsson, 35, arbetade med Falk.

”Han var en av de modigaste och mest känsliga musiker jag någonsin känt. Jag saknar dig Christian. Världen är en sämre plats utan dig.”, har hon skrivit på Instagram.