Hallyday begravs med pompa och ståt

1 av 4
NÖJE

Frankrike förbereder sitt farväl till rockstjärnan Johnny Hallyday, en av landets mest älskade artister. Begravningen innebär bland annat en procession längs med paradgatan Champs-Élysées, ett presidenttal och en enorm motorcykelparad.

Fransk polis räknar med att hundratusentals fans kommer att kanta Paris gator när nationalhjälten Johnny Hallydays begravningsprocession drar fram genom den franska huvudstaden på lördagen. Många har sovit utomhus i flera nätter för att få de bästa platserna och säkerhetspådraget inför ceremonin är enormt.

Pampigt avsked

Få personer har fått ett lika pampigt avsked som Hallyday, vars begravning till viss del har ordnats av president Emmanuel Macron som själv var ett stort fan. Även Macrons företrädare Nicolas Sarkozy har varit inblandad i arrangemanget, och de ska båda hålla tal under ceremonin. De stora tv-bolagen har rensat i sina tablåer för att kunna direktsända, Hallydays musiker kommer att spela under paraden och bilder från hanns långa karriär ska visas på storbildsskärmar som är uppställda utmed gatorna.

Processionen, som flankeras av 700 motorcyklister, tar vid lunchtid vägen genom Paris till Triumfbågen och Champs-Élysées för att slutligen landa i den pampiga Madeleinekyrkan i åttonde arrondissementet. Det är dock inte där han begravs – det sker i stället på Saint-Barthélemy där han och hustrun Laeticia hade ett hus. Men att just Hallyday, som hade sin största fanskara i arbetarklassen, begravs i det karibiska miljonärsparadiset har rört upp starka känslor hos fransoserna.

Våg av sorg

Johnny Hallyday, som ofta kallats Frankrikes Elvis, slog igenom i början av 1960-talet. Han har sålt mer än 110 miljoner skivor och gjort 50 stora turnéer och är en av världens bäst säljande artister även om han inte alls hade samma status som populärkulturell ikon utanför Frankrike. När han avled i veckan i sviterna av lungcancer, 74 år gammal, sände det en våg av känslor och sorg genom hemlandet som inte skådats sedan Edith Piaf avled i början av 60-talet.

Här är stjärnorna som lämnat oss 2017 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM