Bussen blev en dödsfälla

NÖJE

Veronica Maggio om tragedin: Förstår inte hur det kunde hända

1 av 7 | Foto: FÖRSÖKTE RÄDDA HANS LIV Tom Hofwander dog av sina skallskador medan ambulanspersonal förgäves försökte rädda hans liv.

Polisens teori: Veronica Maggios turnébuss körde i full hastighet när ljudteknikern Tom Hofwander ­råkade trampa på en knapp på golvet.

Knappen öppnade en av bussens dörrar – och ­Hofwander slungades ut mot sin död.

Redan före olyckan var Veronica Maggio och hennes turnésällskap kritiska mot säkerheten på bussen.

De mystiska omständigheterna kring Tom Hofwanders död börjar klarna.

Polisen misstänker i nu­läget inget brott. Däremot finns det frågetecken kring säkerheten på bussen.

Kom åt en knapp

Det var tidigt i måndags som Tom Hofwander, ljudteknikern och reggae­profilen som turnerade med ­Veronica Maggio, hittades döende på den danska ­motorvägen.

Polisen misstänker att Hofwander kom åt en knapp på bussgolvet vilket ledde till att dörren öppnades. Bussen blev en dödsfälla –han sögs ur och föll ner på vägen. De skallskador som han fick genom fallet ledde till att han dog medan ambulanspersonal förgäves försökte rädda hans liv.

Bussen fortsatte vidare i ungefär en mil. Först då upptäckte busschauffören att en av dörrarna stod öppen.

– Den tekniska undersökningen har visat att det inte fanns några lampindikationer på att dörren stod öppen, säger Stefan Håkansson, ­stationsbefäl på Södermalmspolisen.

”Fortsatte vidare”

Sedan ska chauffören ha bett någon i följet att räkna passagerarna.

– Chauffören fick inga indikationer på att någon saknades och fortsatte vidare, säger Håkansson.

Efter att ha hållit förhör med Veronica Maggio och andra passagerare har det framkommit att knappen på bussgolvet redan tidigare var anledning till oro.

– Bland annat har någon sagt: ”Det var väl den där ­jävla knappen. Jag har sagt till om det flera gånger”, ­säger Stefan Håkansson.

Veronica Maggio skriver om sin sorg på Facebook.

– Vi saknar honom dag och natt och förstår inte hur det kunde hända, skriver hon.

Slutför turnén

Turnén har fyra spel­datum kvar.

– Jag och alla vi som jobbat ihop under den här turnén har bestämt oss för att göra resterande spelningar som planerat men vi vill att ni som är där ska veta att inget är som förut. Det går inte att låtsas. Det är svårt att skriva någonting mer än att det gör ont och att vi känner med hela Toms familj, ­skriver Maggio.

Aftonbladet har förgäves sökt bussbolagets vd för en kommentar.

Tom Hofwander blev 58 år.

Låg döende på motorvägen

■ ■ I söndags bjöd Veronica Maggio och hennes turnékamrater på konsert i danska Skanderborg.

■ ■ Tidigt i måndags hittades Tom Hofwander, ljudtekniker på Veronica Maggios turné, ­döende vid den danska motorvägen efter att ha fallit ur turnébussen. Han dog en kort tid ­efter att polis och ambulans kommit till olycksplatsen.

■ ■ Turnébussen rullade vidare. Chauffören upptäckte först senare att en av dörrarna stod öppen. De övriga passagerarna låg och sov.

■ ■ Först när bussen var i Sverige fick passagerarna, genom ett samtal från dansk polis, reda på att Hofwander saknades.

■ ■ Under onsdagen kunde Hofwanders anhöriga identifiera kroppen på rättsmedicinska institutet i Köpenhamn.

■ ■ Den svenska polisen har hjälpt den danska polisen genom att förhöra passagerarna samt med en teknisk undersökning av turnébussen.

■ ■ Den tekniska undersökningen har visat att en knapp på golvet kunde öppna en bussdörr. Polisen misstänker att Hofwander har råkat trampa på knappen, öppnat dörren och fallit ur.

■ ■ I förhör har det framkommit att passagerarna varit kritiska mot bussens säkerhet – och synnerligen mot knappen på golvet – före olyckan.

Olyckan har hänt förut

■ ■ För sex år sedan inträffade en näst intill identisk tragedi på samma vägsträcka, skriver BT.

■ ■ Då föll danske rapparen Martin ”Preacherman” Hansen ur sin turnébuss – cirka 18 kilometer från platsen där Hofwander påträffades – och dog av fallet. Polisens teori är att Hansen skulle ha gått på toaletten men tog fel dörr och därför sögs ut på motorvägen.