Sommar i P1

En 24-åring med visdom och elegans

Av: 

Fredrik Virtanen

NÖJE

Soran Ismails sommarprat imponerar på Fredrik Virtanen

Soran Ismail.

Foto: Robin Lorentz-Allard

Snubben är bara 24 år men talade med visdom, elegans och stiligt avvägd humor om vardagsrasism, nationalism,identitet och om sin bakgrund som kurdisk flykting.

Soran Ismail var imponerande.

Hjulet uppfinns vid varje generation och varje generation tror just att den uppfunnit detta hjul.

De flesta personer i 25-årsåldern säger ofta självklarheter med gapig röst som varje vuxen person hört redan två, tre eller fyra gånger och tagit sina tankar långt bortom.

Man har själv varit sådan, givetvis.

Komikern Soran Ismail, 24, undvek de flesta av dessa obildade klyschor och all gapighet. Hamnade han i tvångsfällan att säga banaliteter räddade han det med en subtil känsla för humor som tyder på en häpnadsväckande mognad och intelligens.

Ismail har humorkorten i sin hand och kastar ut dem på spelbordet med samma klyftiga finess som han talar. Som en ovanligt begåvad skolgosse, som ett underbarn tammefan.

Soran Ismails ”Sommar” handlade i stort sett enbart om vardagsrasism – lite synd, det hade varit roligt att höra om livet som turnerande komiker också – och hur den drabbar även en medelklasspojke som lär sig inse varför namnet Johan är mer effektivt än Soran om man är telefonförsäljare.  Inte för att kunden nödvändigtvis är rasist utan för att kunden vill känna sig trygg med det igenkända. Vilket ju är rasism, men ändå kanske inte, kanske mest rädsla, eller?

Ett genialt enkelt men komplext exempel ur vardagen. Soran Ismail hade fler, han hade många.

Soran Ismail beskrev sitt korta liv effektivt, utan pekpinnar men med spets. Allt tyder på att denna 24-åring kan gå hur långt som helst. Och att alla etniska svennar ska vara tacksamma över att hans familj drog just hit, till detta karga land.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1