Nöje

New York – på riktigt

Av: 

Peter Ottsjö

NÖJE

Bästa skildringen nånsin i fenomenalt gangsterdrama

ACTION Det tog fem år och över 300 personer att skapa. Men nu får fortsättningen på en av tidernas mest framgångs­rika spelserier äntligen premiär.

Aftonbladet har som enda svenska dagstidning fått provspela ”Grand theft auto IV”.

Efter fyrtio timmar är domen klar: missa inte det här.

New York Citys hjärta pulserar som inget annat.

Om du varit där vet du.

Det är som författaren John Jay Chapman en gång sa: ”Nuet i New York är så kraftfullt att det förflutna upphör att existera.”

Det borde inte vara möjligt att återskapa ”the greatest city in the world” digitalt och samtidigt fånga essensen, känslan, bilderna och ljuden. Många har försökt, men fram till nu har ingen lyckats.

Men med Liberty City – som staden döpts om till i ”Grand theft auto IV” – har utvecklaren Rockstar överträffat sig själva.

Pricksäker satir

Det handlar inte bara om att vi kan kryssa omkring i en bil i spelets motsvarigheter till Manhattan, Brooklyn och Bronx. Eller att Frihetsgudinnan, Times Square, Central Park, Brooklyn Bridge och en rad andra landmärken är kärleksfullt representerade.

Nyckeln till staden finns i detaljerna.

När Rockstar gjorde research inför arbetet med ”Grand theft auto IV” tog de tiotusentals bilder. De spelade in Manhattans skyline under tjugofyra timmar för att fånga stadens alla färgskiftningar. De gjorde ljudupptagningar för att registrera New Yorks unika sorl.

Resultatet är förbluffande.

Varenda gata i spelet är detaljerad på en nivå som bara kan beskrivas som sinnessjuk.

Men lika kärleksfullt som staden skildras – lika mörk och cynisk är den pricksäkra satir över västvärlden Rockstar gjort till sitt signum. Radiokanalernas nyhetsrapportering är extremt konservativ. Politiker är homofober men homosexuella i hemlighet. Poliser är korrupta. Internet domineras av kändisfixering, fetischsajter och kommersialism. Frihetsgudinnan håller i en kaffemugg. Till och med Sverige får en knytnäve med sajten för inredning och möbler – ”Crapea”.

Det är till den här världen Niko Bellic – den karaktär du som spelare kontrollerar – anländer med båt.

En invandrare från Balkan som letar efter en speciell person för att kunna göra upp med sitt förflutna. Det blir upptakten till ett mestadels fenomenalt gangsterdrama.

Spelaren avgör

Bara storydelen av ”Grand theft auto IV” tar mellan trettio och fyrtio timmar att spela igenom. Rockstar skämmer bort oss med runt åtta timmars mellansekvenser. Ändå ligger regin, röstskådespelet och manuset på en nivå skyhögt över alla konkurrenter.

Och trots det är det upp till spelaren att avgöra hur berättelsen slutar. Vid flera tillfällen spelas nyckelkaraktärer ut mot varandra och Niko tvingas avgöra vem som ska strykas ur manuset. Det får stora konsekvenser för spelets upplösning.

I spelens motsvarighet till ”French connection” och ”Mean streets” får spelaren sista ordet.

Eldstrider & biljakter

Storyn avancerar för varje gång spelaren klarar ett uppdrag. De vilar på en grund av tunga eldstrider och intensiva biljakter men varieras med stor fantasi. Här finns till exempel ett bankrån starkt inspirerat av den klassiska utbrytarscenen i ”Heat”.

Men du kan förstås strunta i spelets berättelse om du vill.

Det går lika bra att bara vissla på en taxi.

Och ta en tur genom tidernas bästa digitala New York-tolkning.

... och tolv skäl till att älska spelet

Mobiltelefonen Oumbärlig. Med den upprätthåller Niko relationen med vänner och fiender. Och om du gillar en låt på radion kan du skicka sms för att få information om artist.

Flerspelarläget Det finns femton olika flerspelarlägen och många av dem är otroligt underhållande.

Humorn ”GTA IV” är mörkare än tidigare utgåvor. Men det varvas med mycket humor – i synnerhet bland galleriet av birollskaraktärer.

Sidouppdragen Bara storyn tar mellan 30 och 40 timmar att klara. Men Rockstar har fyllt på med nästan lika mycket att göra vid sidan av.

Radiokanaler Arton till antalet. Utbudet är bättre och större än i föregångarna ”Vice City” och ”San Andreas”.

Spelkontroll Har varit en akilleshäl i gamla generationers ”GTA”. Nu kraftigt förbättrad.

Fordonsfysik Biljakterna får ny tyngd och dynamik av att spelets fordon inte längre känns som papplådor.

Laddningstider Eller ja, det finns knappt några. Mycket imponerande med tanke på spelets omfattning.

Helikopterturer Få en guidad utflykt eller manövrera spakarna på egen hand. Utsikten är i vilket fall som helst magnifik.

Popreferenser Rockstar smyger in dem så fort de får tillfälle. I synnerhet märks kärleken till maffiafilmer.

Ståupp-klubbar Ricky Gervais uppträder som sig själv på en klubb vid Star Junction (Times Square).

GPS Äntligen är det lätt att navigera i ”GTA:s” universum.

Så stort är ”GTA”

?”GTA:s” olika utgåvor har sålts i nästan 70 miljoner ex. Det gör spelserien till den femte största någonsin.

?Analysfirmor tror att ”Grand theft auto IV” säljer i sex miljoner ex bara under premiärveckan. Det skulle innebära att det drar in runt 400 miljoner dollar under den perioden vilket skulle vara rekord i spelvärlden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Tjeckien–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: