– Jag tänker på döden hela tiden

NÖJE

Tommy Körberg om att åldras och 60-årsfirandet med Meryl Streep

1 av 3 | Foto: vintjuv Tommy Körberg delar med sig av sina dåliga sidor. ”Förutom att jag är dålig på att banta? Ibland dricker jag för mycket och jag sover för dåligt. Jag dricker gärna torrt vitt vin efter gigen och sitter nån för nära så snor jag vin av gästerna”.

ORUST. En av musiksveriges giganter fyller 60 år på fredag.

Firar gör han med Meryl Streep. Och ett återförenat ABBA.

Aftonbladet har träffat jubilaren Tommy Körberg och pratat om allt ifrån dödsångest och religion till gubbkilon och dålig porr.

– Bara jag kommer ur sängen på morgonen så spelar det väl ingen roll hur gammal jag är, säger Tommy Körberg och jagar bort en envis fluga från den rosa skjortan.

Vi sitter på en solig altan på Slussens pensionat på Orust – ett av Tommys favoritställen. Det familjeägda konferenscentret ligger på en klippa vid vattnet långt från stadens brus.

– Här känner jag mig ung. Visst, knäna är lite stummare. Och så har jag blivit lite generösare runt midjan med åren...

”Jag var vresig”

Han erkänner att han har legat i hårddiet inför 60-årsdagen. En kopp kaffe till frukost, och ett ägg, broccoli och citron till lunch.

– Jag var så vresig efter ett tag att jag inte kunde fungera. Och jag tappade några kilo, men det gick jag fort upp igen. Livet är liksom för gott.

På 60-årsdagen kommer han vakna bredvid sin fru Ann-Charlotte Nilsson, 39, på hotell Rival i Stockholm. Senare ska han sjunga på efterfesten för galapremiären av ”Mamma Mia”.

Bland åhörarna kommer bland andra filmens skådespelare – och ett återförenat ABBA– att vara.

– Det är inte alla som firar sin födelsedag med Meryl Streep. Det kommer bli en stor fest på Rival, och vi ska uppträda med Benny Anderssons Orkester. Det ska bli riktigt skoj.

Känns det gammalt att fylla 60?

– Inte mentalt, för jag är så jävla barnslig. Och så har jag hår kvar på huvudet. Men det märks när vi lirar, jag står inte och sjunger i två timmar utan problem längre, och några låtar jag har fått flytta ner en tonart.

”Ibland är jag rädd”

Vad är positivt med att åldras?

– Jag är lugnare, och tryggare. Jag är ju ingen lugn människa naturligt, men jag har lärt mig ha koll på mina neuroser.

Tänker du på döden?

– Hela tiden. Man måste vänja sig vid att umgås med honom. Ibland är jag rädd, ibland inte.

Vad tänker du?

– Jag tror inte att man ska försöka värja sig. Om man tänker att måste ta hand om sig och vara försiktig, göra si och inte göra så – då slutar man leva. Det är bara löjligt. Man har ju inget kontrakt med livet.

Hur gör du då?

– Jag går på gym sporadiskt, fast inte så mycket som jag borde. Och så åker jag till landet och andas bra. Tittar ut över vattnet och bara funderar - sånt är nyttigt.

Måste få vara elak

I början på 80-talet hamnade Körberg i fängelse efter en knarkskandal. Det fick honom att haja till i sitt rockstar-liv.

– Det var väl kanske bra. Jag fick gott om tid för mig själv när jag satt inne. Jag var inne på buddism då, det är nått rofyllt med det. Men jag insåg att det inte passar min person, jag måste ju få vara elak ibland.

Så, när kommer dina memoarer?

– Det vete fan, jag måste ha någon som kan skriva. Det är många som har hört av sig, men det gäller ju att hitta rätt. Samtidigt vet jag inte vad jag ska berätta, vem fan bryr sig? Nej, jag ska se till att fylla 60 först.