Janne Josefsson: ”Han framställer mig som en creepy gubbe”

Slår tillbaka mot Özz Nûjen efter den uppmärksammade intervjun

När Janne Josefsson konfronterar Özz Nûjen går komikern till verbal attack.

Han liknar bland annat ”Uppdrag granskning”-profilen vid en creepy gubbe och kritiserar hans tillvägagångssätt som journalist.

– Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, säger Janne Josefsson.

Janne Josefssons intervju med komikern Özz Nûjen i ”Uppdrag granskning”, som publicerades förra veckan, har minst sagt blivit en snackis.

Det hela handlar om den terrormisstänkte Rakhmat Akilov som själv säger i förhör att han betalades svart för att renovera två sommarhus på Gotland. Dessa hus äger Özz Nûjen tillsammans med sin syster.

Drygt 85 000 kronor betalades in på Akilovs konto och han menar att han inte jobbade för ett företag.

– Det var mina landsmän som hade bjudit in mig att jag skulle hjälpa dem, säger Akilov i förhör.

”Creepy gubbe”

Özz Nûjen hävdar å andra sidan att Akilov arbetat via ett företag som hans svåger anlitat. Men när Janne Josefsson försöker kontakta svågern om vad som hänt får han inga svar.

”Jag vill inte diskutera detta med media. Vänligen respektera detta”, skriver han i ett sms till Uppdrag Granskning-redaktionen.

Senare går Özz Nûjen med på att intervjuas av Janne Josefsson i programmet. Där säger Nûjen genomgående att han inte har delaktighet i projektet över huvudtaget och hänvisar gång på gång till svågern.

Flera gånger under intervjun går Özz Nûjen till attack mot Janne Josefssons sätt att bedriva sin journalistik. Han liknar honom bland annat vid en ”creepy gubbe” eftersom svågerns son svarat i hans telefon vid flera av Jannes kontaktförsök.

”En väldigt hög komisk nivå”

Janne Josefsson själv menar att det är en av de märkligaste intervjuer som han genomfört.

– Ja, det kan man säga. Jag blev nästan svarslös. Jag visste inte om han skämtade eller var allvarlig, säger Janne Josefsson till Nöjesbladet och fortsätter:

– Jag blir förvånad över att han tar till den typen av ”under bältet”-grejer. Han framställer mig som en creepy gubbe som ringer barn. Jag vet inte om han är så nöjd med det själv. Jag undrar bara, vad uppnådde han med det? Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Det är en väldigt hög komisk nivå.

Du verkar ställd under intervjun?

– Ja, jag säger ju några gånger: ”Driver du med mig?”. Jag försöker, tycker jag, hålla ett lugnt och sansat samtal där det finns skäl att ställa frågor till honom. Han är ensamägare till ena huset och delägare till det andra huset.

Lade upp hela intervjun själv på Youtube

Özz Nûjens aggressiva förhållning till Janne Josefsson har sedan fortsatt. Under intervjun hade han själv med sig en fotograf och två kameror. I samma veva som intervjun publicerades på SVT Play lade komikern själv upp intervjun i sin helhet på Youtube.

Till klippet har han själv skrivit en text som bland annat lyder: ”Som tur är har jag spelat in hela vår intervju och där kan svenska folket själva se hur Janne Josefsson "jobbar" och fastän han vet att jag inte har varit inblandad eller delaktig i denna fråga överhuvudtaget så försöker han skada mitt anseende offentligt”.

Nûjen vill genom detta visa upp en arbetsmoral och en pressetik som han tror många med honom föraktar.

Janne Josefsson själv välkomnar komikerns initiativ med att lägga upp hela intervjun.

– Han tänkte väl då att ”här avslöjas det hur Janne Josefsson jobbar”. Men jag vet inte om det gör det.

Du menar att hans syfte blir kontraproduktivt?

– Jag tror det. Jag har svårt att förstå att det skulle göra att folk har mycket förståelse för att jag gör ett jävligt dåligt jobb. Men allt är möjligt, säger Josefsson.

Vägrar att svara på frågor

Påståendet om att intervjun görs för att skada komikerns anseende offentligt tillbakavisas av Janne Josefsson.

– Han säger ju saker som att ”du ska fälla mig i ditt sista gig” och sånt. Men alltså, kom igen. Nej, nej, nej. Det är bara ett sätt att förvrida debatten. Jag ställer relevanta frågor och han agerar som han gör. Punkt slut. Sen får folk bilda sig en uppfattning utifrån det.

När Nöjesbladet försöker kontakta Özz Nûjen svarar han med ett sms. I det länkar han till ett Twitterinlägg som är hans ”sista och enda kommentar”. I inlägget hänvisar komikern till hans hemsida. Där finns det numera en egen flik som heter ”Så ”jobbar” Janne Josefsson”.

Där skriver han bland annat att han ställer sig frågande till Josefssons agerande och undrar vems agenda och ärenden han egentligen går.

Nöjesbladet skriver i ett vändande sms att det finns uppföljande frågor gällande utlåtanden som Özz Nûjen gjort i tidningen Hela Gotland från förra året. I den artikeln säger Nûjen att han under en längre tid renoverat en av de berörda fastigheterna tillsammans med sin storasyster.

I intervjun med ”Uppdrag granskning” säger Nûjen att han inte varit inblandad i projektet alls.

Sms:et besvaras inte.

Publisert:

LÄS VIDARE