Bra rutet Margareta, precis vad vi behöver

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Kom igen, Margareta.

Löp linan ut och bli vår egen Tipper Gore.

Jag vill se varningslappar på Evert Taubes skivor.

Såna finns som bekant på de flesta hiphop-plattor som ges ut i USA.

"Parental advisory - explicit content", står det på dem och det kan man väl översätta ungefär som "föräldravarning - utmanande innehåll".

Dem kan vi tacka just Tipper Gore för.

Denna moralens väktarinna, också känd som förre vice-presidentens hustru, ledde under 80-talet en kommisson - måttligt bejublad, om man säger så - med uppgift att stävja den påstått dekadenta utvecklingen i underhållningsindustrin.

Efter en serie tumultartade kongressförhör, i vilka bland andra Frank Zappa hade fräckheten att åberopa den punkt i den amerikanska grundlagen som stavas yttrandefrihet, krystade man fram en lag om att skivor med stötande innehåll måste förses med löjliga små varningslappar.

Att de lapparna snabbt blev ett försäljningsargument i sig - inte ens svenska hiphop-akter ger ut skivor utan varningslappar; saknas de anses verken hopplöst mesiga - var förstås en oväntad bieffekt.

Man kan ju inte begära att politiker ska förstå sig på verkligheten.

Nu har vi alltså fått en egen Mini-Tipper i självaste Margareta Winberg, vice statsminister och klart ledande bland alla inspirerande livsnjutare i kretsen kring farbror Göran.

I veckan drog hon sin vassa lans mot det mest brännheta av alla samtida fenomen:

Evert Taube.

Han står, fick vi veta, för en förskräcklig kvinnosyn och inte för att ordet förbud nämndes, men nog stod det klart att vi vanliga syndare fortsättningsvis inte kan sitta på våra gamla bryggor och sjunga "Dansen på Sunnanö" utan att skämmas.

Bra rutet, tycker jag.

Precis vad vi behöver höra just nu.

Precis den typ av verkligt angelägna frågor en vice statsminister bör ägna sin dyra tid åt.

Hoppas Fru Rättrådig, denna tankens gigant, driver frågan vidare och ser till att alla Taube-album omedelbart förses med Tipper-lappar.

Men varför nöja sig med det? Det är dags att rensa upp i hela det populärmusikaliska träsket, upprätta en redig moral och stoppa snusket!

Fast det är klart, ska man ställa universella krav på politisk korrekthet blir det inte så mycket mer än Unga örnar-kören kvar att lyssna på.

Men det kanske är precis som det ska.

Synd bara att Mona Sahlin, en annan av regeringens intellektuella spjutspetsar, inte får ha sin idol Bruce Springsteen i fred.

Vi kan ju inte ha medborgare som lyssnar på artister som - och jag ber verkligen att få citera - är "födda att springa och kåta att älska".

Ärligt talat, finns det inga gränser för hur enfaldiga, löjliga och verklighetsfrämmande politiker får vara?

Orsaker till extas

Per Bjurman per.bjurman@aftonbladet.se

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN